Следвайте ни

Автомобили на възраст над 20 г. - аут от центъра

viber icon

Коли, произведени преди повече от 20 години, няма да се допускат в центъра на Пловдив. Крутата мярка за подобряване на въздуха в града няма да се въведе утре, но София вече подготвя екостикери за предстоящия отоплителен сезон, когато замърсяването е най-силно.

В Пловдив също ще се работи за чиста зона и въвеждане на ограничения за автомобили, които не отговарят на екостандарти и са под евро 1. Това съобщиха днес зам.-кметът Розалин Петков и Стефан Дишовски, участвал в разработката на програмата за подобряване на атмосферния въздух до 2023 г.

Анкета ще бъде пусната сред населението на "Централен" с въпрос как се отопляват. Според проучването 70 процента от замърсяването на въздуха в Пловдив с фини прахови частици се дължи на твърдо гориво - въглища и дърва.

До края на ноември домакинствата с този вид отопление трябва да бъдат преброени, а до края на тази година се очаква да бъде отворена оперативна програма за преминаване на населението на ТЕЦ, газ, климатици, екопечки с пелети, монтаж на филтри на комини, обясни Елена Найденова от дирекция "Екология". Както "Марица" писа, програмата е за над 22 млн. лева и повечето средства са планирани за смяна на битовото отопление с екологично.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?