46
Следвайте ни

Атрактивно авиошоу стартира от летище Пловдив

Проявата е част от Четвъртата въздушна обиколка на България

viber icon

С уникално двудневно авиошоу ще се отбележи Четвъртата въздушна обиколка на България.  Атрактивното събитие ще стартира тържествено със зелена ракета на 21 септември от летище Пловдив, съобщиха за „Марица“ от Фондация „Български военновъздушни сили“. 

Проявата е посветена на редица годишнини - 105 г. от създаването на изтребителната авиация в България, 70-годишния юбилей на полковата и базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, 115 г. от подписването на Указ 28 / 20.04.1906 на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение, 60 години от изпращане на човек в Космоса, 30 години на основните дейности на ВВС осигурили създаването на Музея на авиацията – Крумово и Празника на Авиацията и Военновъздушните сили.

Четвъртата въздушна обиколка на България се провежда под патронажа на президента Румен Радев, който ще открие тържеството. Негови организатори са Фондация „Български ВВС“ и  АОПА (Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България), със съдействието на Командването на Българските военновъздушни сили, НВИМ-София и филиала му Музей на авиацията – Крумово, Асоциацията на ултралеката авиация (АУЛА), ТУ-София - филиал Пловдив и летище Пловдив.

Маршрутът включва прелитане на щафетен принцип – първия ден от Пловдив към летищата Кабиле и  Приморско, а на следващия ден – Долна Митрополия, Щръклево, Приморско, Балчик и връщане на аеропорта край Крумово. Обиколката ще приключи с червена ракета.  

Същия ден след кацането на самолетите пред Музея на авиацията в Крумово, на командира на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов, ще бъде предадено дарение от Командването на ВВС  – 9 броя гилзи - контейнери с почва от първите български летища, участвали в Четвъртата въздушна обиколка на България. 

Първата въздушна обиколка на България се е състояла през 1926 г. , а втората и третата – през 2012 г. и 2015 г.

Снимката е от flightzone.bg

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?