Следвайте ни

Атракционите по Въча - с пречиствателни станции ВИДЕО

Проектът трябва да се реализира, защото водните запаси на Пловдив намаляват, заяви областният управител Здравко Димитров

viber icon

Новоизградените туристически бази и атракциони по Въча и Цанков камък ще трябва да имат пречиствателна станция, ако бъде реализирана каскадата Доспат - Въча. Това стана ясно по време на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. В противен случай те ще бъдат затваряни. "Ако си осигурят необходимото ниво на пречистване, няма да има проблем. Високото ниво на пречистване трябва да е съобразено с по-долните нива на водохващането, защото водата ще се ползва за питейни нужди", уточни инж. Митко Стойчев от областна администрация Пловдив. Това означава, че инвестиционните интереси няма да бъдат засегнати при спазване изискванията за качество на водата.

По думите на областния управител Здравко Димитров, проектът трябва да бъде реализиран, защото водата в града непрекъснато влошава качествата си, а водните запаси намаляват. Той подчерта още, че Пловдив пие вода от сондажни кладенци. "Това е голям проблем за града ни. Спомняте си през 2005 г. при наводненията, че две сонди излязоха от строя. Ако това се случи пак, означава да останем от 2 до 5 дена без вода. Нека сондите да останат, но като алтернатива", допълни Димитров. Инж. Митко Стойчев пък добави, че твърдата вода, която използваме, амортизирала домакинските уреди. Така животът на пералнята например, се скъсявал с до 5 години. " Освен това водното тяло е с изчерпан динамичен ресурс. Забелязва се изсъхване на влажните зони-острова и района на Гребната база. Не бива да чакаме момента, в който липсата на вода ще се яви спирачка на икономиката", обясни инж. Стойчев.

Дългочаканият проект за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини с вода от Въча е наполовина по-евтин спрямо 10 години по-рано. Докато себестойността му тогава е щяла да бъде 300 млн. лв., то сега прогнозите са инвестицията да бъде 150 млн. лв. Има избран изпълнител, който да извърши прединвестиционното проучване. Той обаче не може да стартира дейност, защото фирмата, която бе класирана на второ място, обжалва избора пред КЗК. Комисията трябва да се произнесе по казуса до седмици. 

По думите на инж. Стойчев до 15 месеца се очаква да има нови прединвестиционни решения. " Дължината на тръбопровода ще бъде редуцирана. Водовземнето ще бъде повдигнато с 30 метра, което ще намали трасето с 3 километра. Диаметърът на тръбите също ще бъде намален. До момента в района на Кричим диаметърът им е 1800 мм, заради денивелацията. Това обаче е икономически неизгодно. Въпреки по-малкия предвиден диаметър проводимостта на тръбопровода ще бъде по-висока", добави инж. Стойчев. Стана ясно още, че съоръжението предвижда системата да е отворена, така че да може да се разширява.  17-километрово трасе, което ще минава през Пловдив, ще подава 70% от общата вода.

Сагата с проекта продължава от 60-те години на миналия век, като той на няколко пъти е рестартиран, но така и не е осъществен.

Междувременно по време на съвета бе избран нов заместник-председател на РСР на ЮЦР за периода 01.07.2019г. - 31.12.2019г. под председателството на Областния управител на Смолян. Той  ще бъде кметът на община Девин – Красимир Даскалов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?