Следвайте ни

Атанас Джурджев - професорът с мисия и призвание

viber icon

Автор проф. д-р Федя Николов

Ако не си бе отишъл твърде рано от този свят, днес проф. Атанас Джурджев щеше да празнува 80-годишен юбилей. За родопчанина, покорил висините на медицинската наука, животът бе просто нещо - една жена, една кола, една партия, един отбор.   

Според официалното тълкувание на понятието професор това е най-високото научно-преподавателско звание в университета. В общочовешки план много хора си представят професора като универсална личност, с енциклопедични познания. На професора не е простено да не знае. Хората от с. Павелско (любимото място на професора) също мислят по този начин. За обикновения човек от този край Атанас Джурджев беше истински професор. Тази проста човешка оценка беше най-точното мерило за Атанас Джурджев. Той бе човек с кауза и призвание, на които бе истински отдаден. 

Доближаваше се повече до представите ни за енциклопедична личност с впечатляващ интелект, отколкото до ограниченото понятие "професор по кардиология".

За да се извисиш до тази степен на човешкото познание, трябва да си с многостранни интереси, да притежаваш услужлива памет и голямо сърце.

Всеки, който е познавал професор Джурджев, се е изумявал от неговата памет. Често се случваше той първи да ни поздрави за рождения ден и друг личен празник, изпреварвайки и най-близките ни.

Неговите интереси бяха многостранни.

В гимназията най-много се е увличал от история и география, като е смятал да продължи висшето си образование в една от тези посоки. Желанието на родителите го насочва в областта на медицината.

В периода 1960-1967 г. завършва висшето си образование по медицина в Медицински университет - Пловдив с пълно отличие и сребърен медал. По онова време златният се присъждал само при активна комсомолска дейност.

С голяма носталгия разказваше за първите години от работата си като лекар в родопските селища Мадан и Рудозем.

През 1973 г. специализира вътрешни болести, а през 1977 г. взима специалност по кардиология и ревматология.

През 1983 г. става кандидат на медицинските науки, а през 1991 г. - и доктор на медицинските науки. От 1972 г. до 1984 г. е асистент към Медицински университет - Пловдив, през 1985 г. става доцент, а през 1993 г.- професор.

От 1990 г. е началник кардиологична клиника. През 1991 г. заема поста ръководител Катедра "Вътрешни болести". В периода 1988-1995 г. е декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в град Пловдив, а от 1995 до 2003 г. - ректор.

“Една жена (неговата Мария), една кола (неизменният москвич), една партия (единствената по онова време), един отбор (Локото) - така професорът обясняваше смисъла на живота си. Любимата си съпруга Мария наричаше “врагът”, защото тя беше единственият фен на “Ботев” в неговото близко обкръжение.  А той не пропускаше мач на Локото.

Най-силната му страст беше музиката. Той ни връщаше във времето на петдесетте, обичаше "Бийтълс", Сърчърс, Елвис. В детайлите беше по-прецизен от неговия кум - известния меломан Тома Спространов. Разказвал е как като войник с радиостанцията е слушал “западна музика", за което е бил наказан.

Професор Атанас Джурджев бе член на Българското и на Европейското кардиологично дружество, член на Полската академия на науките, член на Световната Академия по медицина “Алберт Швайцер”, както и член на Кралския институт по биология, Великобритания.

От 1996 г. е заместник-председател на Дружеството на кардиолозите в България.

От 2001 г. професор Джурджев бе национален консултант по кардиология.

Бил е главен редактор на списание “Фолия Медика”, член на редколегията на списанията: “Българска кардиология”, “Сърце - бял дроб”, “Рехабилитация и физиотерапия”.

На професор Джурджев са присъждани множество награди: сребърен медал за отличен успех; отличник на Министерството на здравеопазването; златен и голям златен медал на академия “Алберт Швайцер” - двукратно; златен медал за мир “Нагазаки”; Лекар на годината - 2001 г.; носител на “Чиловата награда” на БЛС, 2002 г.; Кардиолог на годината - 2002 г.; носител на почетния знак на гр. Пловдив, гр. Чепеларе и с. Павелско.

Сред сухата фактология на научните постижения още стои усещането за  постоянното присъствие на проф. Джурджев в нашето ежедневие. Често се намира повод, колеги, приятели да споменат неговото име. Спомняме си за любовта му към музиката, спорта, хубавото вино, невероятната му памет. Над всичко доминираше човеколюбието и добрината му, желанието да помогне.

Неизбежно е човек да напусне този свят. Проф. Джурджев си отиде твърде млад - на 66-годишна възраст.

Но той е винаги с нас, защото човек живее толкова, колкото време е в сърцата и паметта на хората!                                                                                         

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

р-к Железанов

р-к Железанов

15.05.2021 | 15:03

браво Федя!!!

Отговори
1 0
Viva professore

Viva professore

15.05.2021 | 14:23

В нас..

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?