71

Асен Костов от "Спаси Пловдив": Извадете на светло ПУП-овете и решенията на ЕСУТ

Инвеститорът на новия комплекс на ул. "Асен Христофоров": Вече намалихме един път показателите на проекта. Строителството започва. Ако искате, оспорвайте в съда  

 

Строителството на новия жилищен комплекс на ул. „Асен Христофоров” между блокове 1107, 1111 и 1115 в район "Южен" продължава, а протестиращите срещу бетона се заканиха да водят дело в съда с искане за отмяна на строителното разрешение. Така приключи вчера срещата в Общината, на която инициативният комитет, създаден срещу презастрояването в квартала, се изправи срещу  представителя на инвеститорите Пламен Брънков от фирма "Саут Резидънс". 

В разговора участваха още главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, зам.-кметът на общината Пламен Райчев и кметът на район „Южен” Костадин Язов.  Кметът Здравко Димитров отсъстваше, защото имал работа в София. На срещата бяха поканени също така собствениците на имота и ръководители от фирмата, на която е издадено строително разрешение.

Георги Пашев от инициативен комитет срещу презастрояването в район "Южен" и Асен Костов от сдружение „Спаси Пловдив” поискаха общинарите да обяснят защо е променено предназначението на имота в междублоковото пространство, който преди време беше отреден за детска градина. 

"Всички законови процедури са спазени, имотът е частен и ако сте на друго мнение, намерете компетентен адвокат и заведете дело”, препоръча Пламен Брънков. 

Той увери, че през 2020 г. са направили нов проект и са намалили съществено застрояването на имота върху площ от 6 дка. Височината на трите сгради е свалена от 45 метра на 28, тоест вместо 16 етажа ще има 9 жилищни етажа и един с гаражи. Увеличено е озеленяването, спазено е и отстоянието от съседните сгради, каза още инвеститорът. Общата разгъната застроена площ е 17 000 кв. метра. Намален е и броят на апартаментите от 246 на 204.

Сградите не са от затворен тип, покрай тях има озеленяване, потвърди и арх. Ахрянов, като допълни, че общественото жилищно застрояване в този имот е заложено в подробния устройствен план от 2008 г. 

Както "Марица" вече писа, през 2008 г. живеещите в съседните блокове са подали възражение до ЕСУТ на Общината срещу застрояването, но техните аргументи не са били приети. Те не са обжалвали заповедта на кмета за ПУП и той влязъл в сила. 

Инвеститорът раздаде на протестиращите снимки, на които се вижда, че теренът се замърсява, и оповести, че някои граждани от същия квартал са поздравили собствениците на имота, че най-после на това място няма да се трупат боклуци и да се събират наркомани. Тези думи предизвикаха недоволство на протестиращите и те напомниха, че застрояването в ЖР "Южен" е толкова плътно, че канализационната мрежа вече не може да поеме обратната вода, а питейната вода не достига до високите етажи. 

"Води се война за паркиране. Пукат се гуми, чупят се чистачки. Давате ли си сметка какво ще стане, след като в кооперациите, които се строят на бул. "Александър Стамболийски", се нанесат стотици хора?", попита управляващите Димитър Панайотов.  Пламен Брънков отговори, че жилищата са обезпечени 100% с паркоместа. Хората обаче контрираха, че почти всяко семейство вече има по два, дори и по три автомобила и тази обезпеченост няма да изиграе съществена роля. 

 Асен Костов постави още един важен въпрос - Общината да оповестява в сайта строителните разрешения, ПУП-ове и проекти. "Така прозрачно работят във Варна, а в Пловдив се създават съмнения за корупция, защото пловдивчани нямат информация. Заседанията на Експертния съвет трябва да се предават на живо", предложи Костов.

Арх. Ахрянов обеща, че идеята ще бъде обсъдена с кмета. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПУП-овете, съветите на ЕСУТ и решенията им,

ПУП-овете, съветите на ЕСУТ и решенията им,

12.05.2022 | 19:51

е крайно време да се излъчват online!!! И това да не е пожелателно, а да се въведе със закон!!! Също със закон и правото на достъп online до всички преписки по ПУП-овете!!! Да си скрият личните данни и всеки гражданин с платена online административна услуга да може да следи движението по преписката!!! Без това ОСВЕТЛЯВАНЕ всичко е ПЪЛНА МИСТЕРИЯ!!! Апел към "Спаси Пловдив": моля Ви, пуснете референдум за решението на пловдивчани ДАЛИ са съгласни презастрояването да продължи и дали искат "вето" на всички разрешителни от 1 година назад!!! Глас народен, глас Божи!!! Ако референдумът реши, че се иска коренна промяна в ЗУТ, Народното събрание ще се произнесе и има шанс тази порочна практика да бъде окончателно ликвидирана!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?