Следвайте ни

Асен Костов: Бъдещето на парка до хотел "Санкт Петербург" е тест за силата ни като граждани

viber icon

Според новия Общ устройствен план на Пловдив цялото пространство в частния имот е отредено за  зеленина. Отговорност на местната власт е да защити обществения интерес в този важен казус

Дискусията за бъдещето на парка до хотел "Санкт Петербург" е отговорна работа и не бива да се спекулира с фактите. Това твърдят в писмо до "Марица" от Инициативния комитет за защита на зелената площ след публикацията "Паркът - начин на политическа (зло)употреба". Активистите оспорват твърдението, че според действащия към момента ОУП за 50% от територията на парка е предвидено комплексно застрояване. Те уточняват, че след като е в ход процедура по утвърждаване на нов ОУП, всички подробни устройствени планове и инвестиционни намерения трябва вече да са съобразени с него. Бъдещето на парка е тест за силата на гражданското общество, а отговорност на местната власт е да намери решение и да защити обществения интерес.  

Ето и част от писмото с коментар на председателя на Инициативния комитет Асен Костов:

               КАКВА Е ИСТИНАТА!

               Първо, паркът зад хотел „Санкт Петербург“ е зелена площ от десетки години с вековни дървета, любимо място за отдих сред бетонната джунгла.

               Второ, паркът е част от зелената система на гр. Пловдив и подлежи на особена закрила, съгласно  закона и  общинската наредба за опазване на зелената система на гр. Пловдив.

               Трето, вековните дървета на парка бяха изсечени  при криминални обстоятелства, но очевидно за да обслужат собственика  „Парадайз Гардън Резидънс“ за планираното от него строителство на бетонни жилищни кули.

               Четвърто, съдът  НЕ Е РАЗПОРЕДИЛ  да се издаде  решение, което да позволява застрояване на 50%  от имота!

               Цитираният ОУП от 2007 г. относно парка  Е СПРЯН, защото по новото му  изменение паркът  ИЗЦЯЛО Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА ЗЕЛЕНА ПЛОЩ!

                Затова  съдът  РАЗПОРЕЖДА  кметът да се произнесе по иска на собственика, който протестира утвърдения от Експертния съвет по устройство на територията нов ПУП.                        

                Заблудата е повече от очевидна!

                В съдебното  решение е написано: „Настоящият съдебен състав намира за безпредметно  в това съдебно производство да бъдат обсъждани доводите  на жалбоподателя досежно неправилността и незаконосъобразността на решението на ЕСУТ, тъй като това е извън предмета на конкретния правен спор“.

               Излиза, че “кучето е заровено“ в частния интерес на „Парадайз Гардън Резидънс“ ЕООД, за който  НЯМА ПРЕГРАДИ.

               Всички знаем как всеки ден се говори за опазване  на въздуха, водата и зелените площи  и как експерти получават солидни възнаграждения,  за да „установят ​експертно“  колко е замърсен  въздухът с фини прахови частици и как  зелените площи били намалени с хиляди декари!

                Но когато заговорим за реални   защитници на  природата, се питаме ма ли  такива хора, които не  се страхуват да застанат срещу всемогъщия  безмилостен  частен интерес за  милиони печалби!

               Има такива хора - защитниците на парка! Вярвайте им, подкрепяйте ги.       

               Те са нашата гордост!             

                А нашият съвет за  неуспелия  в съдебните битки собственик на имота  е да не изопачава истината въпреки  поредната съдебна загуба,  а да помисли  правилно и позитивно как да спазва законите   и най-вече - как  да уважава правото на гражданите за зелена площ и чист въздух!                             

                Защитниците на парка извоюваха поредната победа в защита на зелената система на гр. Пловдив!

                 Да ги поздравим!" 

Самият Асен Костов твърди, че в акциите в защита на парка няма политика. "Искаме единствено да запазим парка за пловдивчани и нашите деца. Твърденията, че аз лично използвам тази битка като трамплин към политиката, са поредните спекулации. Не съм обикалял партийни централи и не търся власт. Просто политиците трябва да разберат, че освен тях съществуват граждани и общественици. И за да управляват добре, за което сме ги избрали, трябва да защитават обществения интерес", твърди Асен Костов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тошо

Тошо

16.10.2020 | 14:53

Иска власт не виждаш ли

Отговори
1 0
Гошо

Гошо

16.10.2020 | 14:52

Тоя се насра с тоя парк

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?