Следвайте ни

Арменската общност в Пловдив събра 33 000 лв. за жертвите в Нагорни Карабах

viber icon

33 000 лв. събра арменската общност в Пловдив едва за няколко часа в неделния ден. В двора на арменското училище и църква „Сурп Кеворк“ се проведе благотворителен базар под надслов #ArtsakhStrong, средствата от който ще отидат за всеобщия Арменски Фонд Химнатрам. Той събира помощи за територията от инициативи и дарения от цял свят, като общата им стойност към днешна дата възлиза на 120 млн. долара. Парите ще послужат за възстановяване и възобновяване на разрушени болници, домове, църкви и за цялостното изграждане на рухнали вследствие конфликта здания.

Базарът започна преди обед след всеобщия молебен за мир, изнесен след литургията от Духовния пастир на арменската общност в Пловдив – отец Храч Мурадян, с присъствието на обществени личности като кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, зам.-кмета по култура и туризъм Пламен Панов, Давиде Кристиано от италианската общност в града, организаторът на музикални събития Владислав Ботев и други.

Дворът на училището бе изпълнен с традиционни предложения от арменската кулинария, традиционни напитки като арменска черна водка с билки, подаръчни комплекти за деца, флорални дизайни и декорации от Милена Димитрова-Бахчеванова и други. Изкуството също се включи в полза на каузата. Художничката Сантухи Генова дари за продажба четири свои картини, галеристът Торос Торосян предостави част от платната от личния си фонд, а фотографът Александър Карамфилов 14 свои отпечатани фотографии. 

Пловдивско Певческо Сдружение също присъства и направи дарение, а Гарбис Тавитян рецитира стихотворението „Арменци“ на Пейо Яворов. 

За нас това е успех и повод да се гордеем с подкрепата, която получихме както от арменци, така и от българи в този многовековен град, с най-многолюдната арменска общност в България“, споделя Хрипсиме Нурикян - председател на ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив и част от организаторите на базара. 

Фотографът Самуил Величков засне безвъзмездно събитието.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Монтерей

Монтерей

19.10.2020 | 14:58

Циганска работа

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?