Следвайте ни

Архитектите против парапет на античния форум

Деца без придружител да не бъдат пускани до археологическите разкопки на площада, предлага арх. Румяна Пройкова

viber icon

Три уникални места на античния Филипопол ще бъдат показани на възстановения форум на площад "Централен". По някакво съвпадение точно на 20 метра от часовника на пощата е бил идеалният център на древния град. Там е кръстовището на двете най-важни улици във всяко римско селище - Кордо максимус и Декуманус максимус. Едната е по оста Север-Юг, а другата винаги върви изток-запад. Другият уникален обект са западните пропилеи /вход/ за форума на Филипопол. Зад него е мраморната колонада от златния императорски период. Мястото обаче се сблъска и с първия си казус, свързан с безопасността.

На реставрирания римски форум има една част, която е наистина опасна за деца, разсеяни и подпийнали пловдивчани. На мястото има голяма разлика в нивата на терена, а не е предвидено монтирането на обезопасителен парапет.

Точно под южното стълбище на обекта започва римската улица Кордо максимус. Тя е от друг времеви период от разкрития до нея западен вход за форума. И точно заради това е на 1,6 метра над долните му стъпала. Получила се е продълговата дупка с едно опасно пропадане. А по проект тук не е предвиден парапет. Мястото е още по-рисково и заради нащърбените големи сиенитни блокове на Кордо максимус.

„Точно това умуваме с реставратора Никола Стоянов - би трябвало да има парапет, но той не се връзва със стила на обекта”, каза арх. Румяна Пройкова. Тя отхвърля идеята за стъклена преграда, която да пази хората от падане. Арх. Пройкова припомня, че е обиколила повечето разкрити антични градове на Балканския полуостров и в Мала Азия. Такива парапети там няма. „Няма и на нашия Античен театър, където първият ред седалки са на 1,8 метра височина над сцената. И на никой не му минава през ума да монтира парапет”, казва арх. Пройкова. Според нея в античността на тази места е имало парапети само за да пазят публиката от дивите зверове, когато са организирали кървави зрелища.

„Вероятно и тук няма да сложим парапет. Вместо това ще поставим предупредителни табели на площада, че на мястото не трябва да се допускат деца без придружител”, каза арх. Пройкова. С това обаче проблемното място не става по-безопасно.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

КЪФ "ФОРУМ", 'КЪФ "ПЛОЩАД", ТО ЗА МЕГДАН НЕ ГО СЧИТАМЕ

КЪФ "ФОРУМ", 'КЪФ "ПЛОЩАД", ТО ЗА МЕГДАН НЕ ГО СЧИТАМЕ

08.08.2019 | 18:01

Никой разумен човек няма да иде на онова празното скучното напеченото ОПЛОЧЕНОТО ОТ ИНДЖИНЕРИНГА ЗА МИЛИОНИ пространство дето даже за мегдан не става - ако може да го ИЗБЕГНЕ. Само ИМПЕРИАЛистът с Пройкова да си посрещат "официални лица" за 6 минути доколкото да нащракат служебни фотографии - за това се направи "облагородяването" кис-кис. Иди накарай някой кореняк да иде на мегдана - хората си планират маршрута мъдро.

Отговори
1 0
Най-добре избягвайте да минавате през площада

Най-добре избягвайте да минавате през площада

08.08.2019 | 08:11

“Вместо това ще поставим предупредителни табели на площада, че на мястото не трябва да се допускат деца без придружител”, каза арх. Пройкова.

Отговори
1 2
Арх

Арх

08.08.2019 | 08:08

То и стъкленият парапет на Античния стадион не се “връзва”, а пак тотевата Пройкова е набъркана. Да вземат да го махнат и него.

Отговори
2 3
ФОРУМ е мръсна дума в Пловдив

ФОРУМ е мръсна дума в Пловдив

07.08.2019 | 22:15

Абе Росене, тази мръсна дума "форум" в Пловдив е забранено от ЮНЕСКО да се употребява, понеже фалшивите три БЕТОННИ колони с произволни размери и дължини и със съчинени капители са менте ала акад. БожоДими. Само ЗЪБЕРИТЕ дето отсъстват. Ама ако Об. Съвет гласува на бабаРуПройкова още милиончета тя ша съчини не само КОЛОНАДИ, АМИ И АРКАДИ (колко му е, отваряш каталога на тайландските производители и даже динозаври предлагат, за радост на пловдивските БУДАЛИ)

Отговори
6 4
Айшето от Столипиново

Айшето от Столипиново

07.08.2019 | 21:40

Като я фана за капелата тая соросова убийца - ще я прата в мала азия да трепе там чуждите чавета!!! Ненаядоха се тези мангали от "Америка за България" сега и на децата посягат!

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?