Следвайте ни

Архитекти предлагат: БНБ на Малката главна да стане музей за изкуство

viber icon

Сградата на БНБ на Малката главна (ул. „Райко Даскалов” 51) може да стане музей на Пловдив за архитектура, култура и изкуство. Това предложение ще бъде внесено до няколко дни в Общината и местния парламент от група пловдивски архитекти, членове на САБ и КАБ.

Старинното  здание със статут на паметник на културата вече е общинска собственост, след като банката се премести на друго място и освободи всички помещения. Според договора между БНБ и Общината, подписан преди няколко години, банката получава 6769 кв. метра  общински  терен на Цариградско шосе, а градската управа взима  голямата триетажна сграда на пъпа на града, след като се построи новият инкасо център на БНБ за Южна България.  Условията на договора са изпълнени и сега местната власт трябва да реши за какво ще ползва имота.

Сградата е изключително подходяща за подобен музей, убедена е арх. Антоанета Топалова, един от инициаторите. Тя е бивш главен архитект на Пловдив, автор на множество устройствени планове, рецензент на новия ОУП. Колегите й са на мнение, че Пловдив

заслужава да има такъв музей - първи и единствен по рода си в България,

по подобие на много европейски и световни градове.

Идеята е в музея  да се експонират макети на града от различните проектантски и строителни периоди, първият градоустройствен план, изработен от арх. Йосиф  Шнитер,  автентичните проекти от архива на НКЦ, портретите и биографиите на инженерите - автори на емблематични сгради, на майсторите и творците, изградили възрожденския, следосвобожденски и съвременен  Пловдив. 

Според вносителите на предложението музеят ще бъде посещаван и от много туристи,  особено при положение че наблизо са Старият град, Капана и останалите градски музеи.

Финансиране може да се търси  по европейски програми, след като се изготви проект

Сделката - дарение на сградата срещу дарение на терена - предизвика доста съмнения сред опозицията през 2013 г., когато тогавашната градска управа я подложи за гласуване с цел да ползва имота в центъра след реставрация, например за галерия. Според Общината по онова време имотът на банката на Малката главна струвал 4,5 млн. лева,  а земята на Цариградско - 1, 3 милиона. Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, а в онези години общински съветник, се усъмни, че заменката е изгодна за Общината, тъй като ремонтът и преустройството на сградата ще бъдат много скъпи, а съгласуването с НИНКН  ще продължи безкрайно дълго. 

 

Здравко Димитров: Идеята е добра,  предстои обсъждане 

Идеята за музей е добра и тя ще бъде обсъдена не само в администрацията и Общинския съвет, но и в широк кръг с представители на гилдиите и граждани. Желанието ми е да намерим най-добрия вариант за стопанисването на сградата на ул. "Райко Даскалов". 

Отворен съм за предложения, държа да изслушвам всеки и приемам рационални идеи, за разлика от други.  Не съм бил никога вироглав управленец и считам, че трябва да се чуят хората, когато става дума за важни теми.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дада

Дада

25.08.2021 | 20:59

Да.Ще е добре да е музей!

Отговори
2 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

20.08.2021 | 15:46

Подкрепям идеята за музей!

Отговори
4 0
СТИГА ГЛУПОСТИ

СТИГА ГЛУПОСТИ

20.08.2021 | 09:47

най правилно е да си остане сграда на БНБ има достатъчно други възможности за музеи и галерии... тази сграда и сградата на НОИ на Скайлер.... да са си финансови институции.... другото е проСТотия каквато е чифте баня в момента.....чифте баня трябва да се върне стария й статут и да си бъде точно баня ...но в онзи неповторим вид .....хората ходят в Турция специално на хамам ние тука ще правим глупости... тази сграда на БНБ имаше директор КОСТАДИН СТАМАТОВ --- не даваше да се местят мебели за да не се повреждат стълбите и да се пробиват дупки по стента и по дограмата. когато местеха каси а те тежаха много фирмите се хващаха за главата ... стълба по стълба се местеха... драскотина да имаше и си зминавха .....а сега господата архитекти им дойде лесно.... давайте да правим музеи на простотията.. какво стана със съчмяната кула отиде на кино символ на КИЧУК ПАРИЖ ... какво стана с завода за бира каменица отиде на кино....крайно време е да дойдат чужди архитекти не нашите самозванци и да запазят облика на този град автентичен .... който иска новости там в селото в кв. ТРАКИЯ---- ДА СИ ПРАВАТ ЛАС ВЕГАС АКО ЩАТ..... ДА СЕ ВЪРНАТ ПАВИРАНИТЕ УЛИЦИ ...СТИГА С ТОЗИ АСФАЛТ КОЙТО ЛЯТОТО Е КАТО АКОМУЛИРАЩА ПЕЧКА..... ...

Отговори
6 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?