Следвайте ни

Архитекти: Пантеонът ще блокира главния подход към Младежкия хълм

Зелена среда тук е изграждана с мисъл за всеки детайл, а новият проект ще разруши цялата концепция

viber icon

В края на 2016 г. инициативен комитет инициира патриотичната идея за изграждане на „Пантеон на загиналите във войните за национално обединение". Ентусиастите предлагат той да бъде изграден на терена останал от „Градина Мадара" на Младежкия хълм. Община Пловдив вече даде "зелена светлина" на тази инициатива със свое решение от месец септември 2018 г. 

Предложеното от инициаторите място не е подходящо, реагират обаче от Съюза на ландшафтните архитекти, поради описаните от нас по-горе причини. Те приветстват идеята за изграждане на такъв монумент, но считат, че в града има и други места, където тя може да бъде реализирана. По този повод от СЛА - Дружество Пловдив са изпратили свое становище-отворено писмо инициаторите, до Общинския съвет, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и кмета на район "Централен" Георги Стаменов, в което предлагат  да се проведе по-широка дискусия за избор на място за "Пантеон за загиналите във войните за национално обединение". Едно обществено обсъждане, с предложения на професионалните гилдии, би било добро начало, пишат в писмото си ландшафтните архитекти.

Похвална е инициативата за изграждането на "Пантеон на загиналите във войните за национално освобождение", но подробният анализ и прочит на преписката повдига следните въпроси и констатации:

1. Направен ли е анализ дали поставянето на такъв монумент на входа на парк „Младежки хълм" би могло тематично да се свърже със съдържанието, предназначението и наименованието на парка? Очевидно не! Тематиката на парка е съвсем различна - "Хълм на младежта". Механичното поставяне на такъв мемориал ще влиза в директна конфронтация с функция на парковата структура.

2. Оценени ли са необходимостта и възможността да се доизгради главният подход към парка и дали той няма да влезе в колизия с предложението за изграждане на пантеона? Това въобще не е взето под внимание! Самият пантеон, който може да заеме до 10% от площта на градината (по предвижданията на ПУП), заедно с прилежащото площадно пространство, изискуемо по задание за провеждане на военни ритуали, ще блокира напълно главния подход към парка и ще направи невъзможно довършването на одобрения паркоустройствен проект. По задание обектът е с контролиран достъп и това неминуемо ще доведе до редица ограничения, свързани с достъпа до Младежки хълм.

3. Как монументът ще кореспондира с големия строителен обем на разположения в непосредствена близост Стоматологичен факултет? Независимо от разрешената височина от 10 м (кота корниз) на монумента по ПУП, архитектурният обем на Стоматологичния факултет ще доминира над мемориала. Визуално, стилистически и пространствено това би "обезценило" архитектурния обем на бъдещия пантеон.

4. Направено ли е изследване на  сегашното използване на прилежащата паркова територия и дали предложението няма да влезе функционално в конфликт със съществуващата структура и функции на отдиха? Теренът на равнинната част на Младежки хълм традиционно и от години се използва за младежки прояви, "работилници", музикални и други фестивали, концерти, спортни събития и пр. От функционална гледна точка това ще създаде бъдещ конфликт.

5. Няма ли предложената архитектурно-скулптурна композиция да закрие визуалната връзка със скалния масив и допълнително да "натовари визуално" уникалната геоморфоложка структура на хълма? Прилежащата територия и сега е прекалено урбанизирана.

И не на последно място, така предложеният проект на ПУП ПЗ има редица слабости и пропуски:

* Не е изпълнено одобреното планово задание - не е направена ландшафтна и композиционна характеристика на парковата територия, за да се оцени възможността за завършване на главния подход на парка (стр. 3 от плановото задание) 

* Плановото задание не е съгласувано и одобрено от НИНКН съгласно чл. 62, ал. 8 от ЗУТ 

* Не е проучено дали територията би могла да отговори на изискванията за провеждане на военни ритуали (съгласно одобреното планово задание - стр. 4)

* Идеята противоречи на ОУП - Пловдив, в който цялата тази територия е с режим ТЗТ и е предвидена за тематичен парк с младежка насоченост 

* В транспортно-комуникационната схема на проекта на ПУП ПЗ е показана улица със съответната сигнатура, която регулационно липсва както в устройствените планове, така и в ПС-КТС на ОУП (по ОУП тази територия е зелена площ за широко обществено ползване) 

* Изменението на ПУП ПЗ разглежда една малка част от одобрения през 1980 г. ПУП ПРЗ и последващо ЧИЗП през 2015 г. Какво се случва с голямото (старо) УПИ - отреждане, граници...

Изградените в града монументи са позиционирани на емблематични места

- Паметникът на руските освободители е на северната равнинна част на Хълма на освободителите (Бунарджика), Братската могила, като задънка на бул. "Свобода" е на фона на дървесния масив на парк “Отдих и култура", Паметникът на репресираните в ЖР "Тракия", на кръстовището на ул. "Съединение" и „Княз Борис I-Покръстител", е на фона на едноименния парк, а без широко обсъждане „Пантеона..." ще бъде поставен на първото предложено от инициаторите място, което не е подходящо поради описаните от нас по-горе причини.

Приветствайки идеята за изграждане на такъв монумент, сме на мнение, че в града има и други места, където тя може да бъде реализирана. Не е ли най-логично паметникът на хората, които са дали живота си за Отечеството, да бъде поставен там, където са проливали пот, подготвяйки се за своя Подвиг. Българската армия, в лицето на Министерството на отбраната, предостави доста от бившите си терени на общината. На тяхно място изникват скъпи жилищни квартали, супермаркети, бензиностанции и пр., заличавайки спомена за безсънните нощи на нашите воини.

 Подходящ терен има в северозападната част на хълма 

Възможно е също така, съвместно с МНО, пантеонът да бъде разположен в терена между булевардите „Менделеев" и „Санкт Петербург". Та нали точно на такова място беше паметникът в София преди събарянето му за изграждане на НДК.

Подходящи терени (които не са на МНО) има все още южно от бул. "Свобода" на пресечката с жп линията Пловдив - Карлово - теренът северно от църквата "Св. Николай", Гарнизонна фурна, Гладно поле  или районът на Братската могила например.

Смятаме, че е целесъобразно е да се проведе по-широка дискусия за избор на място за "Пантеон за загиналите във войните за национално обединение". Едно обществено обсъждане, с предложения на професионалните гилдии, би било добро начало.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?