71

Архитекти дариха проект за къща "Филибос Нишанян"

С писмо до заместник-кмета по култура Пламен Панов, екип от архитекти, сред които арх. Мартин Евлогиев, арх. Весела Иванова, арх. Нина Толева-Новак, арх. Михаела Йончева-Райчинова и арх. Радина Станева искат да направят дарение на ОИ „Старинен Пловдив“ на свои идейни проекти. Те засягат две от знаковите сгради на територията на Стария град.

Това са къщата "Филибос Нишанян" и аптека "Хипократ".

За Къща „Филибос Нишанян“ има завършено проучване и изследване на сградата и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за превръщането на сградата в резидентен/учебен център.

Разработката включва изследване на територията, изследване на типологията на сградата, архитектурно заснемане, заснемане и анализ на патологии, заснемане на интериор и предложения за реставрация и социализация. Тя е на стойност 28 000 лв.

За Старинна аптека „Хипократ“ - завършено проучване и изследване на градската среда и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за оптимизация на музейната функция. Разработката й е на стойност 28 000 лв.

Всеки от проектите, ведно с изследванията, е изработен в рамките на осмото издание на „Професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство“ под егидата на Екол де Шайо в Париж (най-старата школа по реставрация), организиран в партньорство с Община Пловдив в периода 2017-2019 година.

Срокът за изготвяне на разработките и проектната част за всеки от обектите е 3 месеца (общо 6 месеца за двата), на обща стойност 56 000 лв.

Проектите са разработени от архитекти с пълна проектантска правоспособност, под ръководството на световни експерти в областта на опазването на културното наследство.

„С огромна благодарност, аз и екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, приемаме това дарение! Проектите, които получаваме, предмет на дарението, дават възможност при осигурено финансиране, да пристъпим веднага към реализацията на една добра идея -  превръщането на Къща „Нишанян“ в резидентен/обучителен център и оптимизирането на функциите на Старинна аптека „Хипократ“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?