Следвайте ни

Архитект Ахрянов: 23 000 лева гаранция за виенското колело, ако има щети ВИДЕО

viber icon

23 000 лева е предоставила варненската фирма "Меджик плей" на Община Пловдив като гаранция срещу евентуални щети от виенското колело, което е монтирано на площад "Централен".   Сумата ще бъда използвана за ремонт, ако има повреда на настилката. Гаранцията ще бъде върната след демонтажа на колелото и последващ оглед. 

Това обяви главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов часове след като общински съветници от ГЕРБ излязоха със становище, че внасят в местния парламент предложение за мораториум върху разполагането на подобни съоръжения на площада.

Решението за поставянето на виенското колело е било взето на Експертен съвет по устройство на територията. Имало е големи дебати, но в крайна сметка повечето участници в ЕСУТ са подкрепили предложението, обясни още Ахрянов.

Виенското колело е било част от по-мащабен проект, който е включвал блъскащи колички и патенца. Експертният съвет обаче ги намерил за неуместни и разрешил единствено монтирането на Окото. Според арх. Ахрянов то съответствало на архитектурата на централната градска част – колелото, както и чадърите, са издържани в бялата гама. Запитан за неговото лично мнение за това съоръжение, той се въздържа от коментар.  

Ахрянов разясни, че мястото, където е монтирано колелото, е с повишена товаропоносимост.  Настилката там е подсилена от стандартните 10 тона на ос  до изискуемите в момента 15 до 18 мега паскала на ос.

Главният архитект заяви още, че е в правото на местния парламентда наложи мораториум за подобни съоръжения. Той допълни, че поставянето на виенското колело е по наредба, прието именно от Общинския съвет. 

Малчуганите ще се возят на съоръжението без пари утре по случая Деня на детето. В останалите дни цената за качването ще бъде 10 лева.

Фирмата, която монтира виенското колело, е варненска и за втори път го експонира в България. Преди това то е било монтирано в морската ни столица, така че от едната му страна се е виждал порт Варна, а от другата район „Приморски“. Съоръжението е пристигнало у нас от Амстердам и е било монтирано именно на главния площад в холандската столица.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Чишо до Nastilka

Чишо до Nastilka

31.05.2021 | 22:21

Явно скоро си дошъл от село и затова не знаеш за за старата настикка . Бяха изпочупени плочки и зимата ставаха за ледена пързалка , че и при дъж .Но къде на село си виждал това , а и с цървулите сигурно не се и усеща.

Отговори
2 5
Чишо

Чишо

31.05.2021 | 22:10

Наистина е че Ганьо разбира от всичко , затова сме на това дередже .Няма област в която да несме специалисти . Този бил такъв , онзи унакъв а аз съм безгрешен .Когато невършеш нищо си фатално безгрешен, но за толкова си умен. Толкова сте щастливи че незнаете колко сте прости .

Отговори
3 6
кой знае как е укрепено, ще има жертви

кой знае как е укрепено, ще има жертви

31.05.2021 | 21:59

никой да не се вози на това колело. Да им стои там празно. Да се задавят с тия 10лв. Алчни. Враненци явно смятат пловдивчани и околията за пълни абдали, затова са ни го докарали.

Отговори
8 3
Право куме в очи

Право куме в очи

31.05.2021 | 21:41

Нека не забравяме и кражбите на Тотев - от зала "Колодрума", от транспортния проект, от който не остана нищичко, големите миризми от зоологическата градина. Разровиш ли се ВОНИ! Това е да си цветар - кражби и обещания за светло бъдеще!

Отговори
12 2
Густо Майна

Густо Майна

31.05.2021 | 21:34

А представяте ли си до колелото да издигнат отново и Тотевата кула ... Одеалца и шалчета при откриването да не забравят !

Отговори
9 2
Срамно явление

Срамно явление

31.05.2021 | 19:12

ЗАЩО, неуважаеми господа, не допускате коментари за к опелето Тотев? Явно 112 място не е случайно!

Отговори
13 2
ЗАЩО МИ ХЛЕНЧИТЕ СЕГА????

ЗАЩО МИ ХЛЕНЧИТЕ СЕГА????

31.05.2021 | 18:53

ИСКАХТЕ ГЕПИРАСТКИ КМЕТОВЕ......НА ВИ ГИ.ОЩЕ ОТСЕГА ОПЛАКВАМ СЛЕДВАЩИЯ КМЕТ ,КОЙТО ЩЕ НАСЛЕДИ ТОТКАТА И ЗИКАТА.

Отговори
6 8
Арх

Арх

31.05.2021 | 18:04

Представиха ни картинката, как Ахрянов не бил съгласен, ама експертният съвет му се бил наложил. Глупости. Ахрянов е изпълнил заповедта отгоре. А що се отнася до тия мизерни двайсетина хиляди за ремонт, да припомним, че за едните плочки, трите фалшиви колони и изсичането на дърветата платихме 17 милиона.

Отговори
16 4
А ЗАЩО ПЛАТИХМЕ 17 МИЛИОНА!!!!ЗА ПЛОЩАДА??!!??

А ЗАЩО ПЛАТИХМЕ 17 МИЛИОНА!!!!ЗА ПЛОЩАДА??!!??

31.05.2021 | 18:42

ЗАЩОТО МАМИНИЯ И ОТТУК. ТРЯБВАШЕ ДА СИ НАТОПИ ЧОВКАТА.ЕЙ ТАКА СЕ СТАВА ОЛИГАРХ.

Отговори
18 3
ГОЛЯМ  МАЙТАП

ГОЛЯМ МАЙТАП

31.05.2021 | 18:01

Това виенско колело е било монтирано и на други места. Не може собственика да не знае кога може да падне едно такова съоръжение. Е това може да накара отговорните инженери и архитекти да продължават ли практиката с инженеринговото възлагане.

Отговори
4 4
СРАМ

СРАМ

31.05.2021 | 17:46

Срам ме е, че главният архитект на Пловдив няма лично мнение. Срам ме е, че някакъв призрачен орган ЕСУТ взима решения по един непрофесионален и непрозрачен начин, решения, които касаят всички пловдивчани, централната градска част и имиджа на Пловдив. Много от експертите в този съвет са били против, тогава защо е дадена зелена светлина на проекта? Срам ме е, че този човек на видеото цитира някаква стара наредба и схема от 2013 година за поставяне на преместваеми обекти по центъра - много преди да бъде ремонтиран Централния площад и да бъде променена визията му. Как е възможно това? Между другото, в НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ ЗА УВЕСЕЛИТЕЛНА, ТЪРГОВСКА ИЛИ ДРУГА ОБСЛУЖВАЩА ДЕЙНОСТ И ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ГРАДСКОТО ОБЗАВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ, и по специално в частта ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ НА ИМОТ – ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, какъвто е и Площад Централен, пише че поставянето се извършва на основание одобрена от Общински съвет-Пловдив схема по предложение на Кмета на Община Пловдив след положително становище на ЕСУТ при Община Пловдив. Схемата за поставяне на преместваеми обекти в по-горе посочените зони се възлага и изработва, по реда на ЗОП, от Дирекция „Устройство на територията“ при Община Пловдив. Така че, очевидно в случая не е била спазена Наредбата и Процедурата, а Главният архитект Ахрянов най-откровено лъже, за което очакваме оставката му.

Отговори
12 6
Да припомним и маминия какви ги вършеше

Да припомним и маминия какви ги вършеше

31.05.2021 | 18:48

А ония разбойник маминия щото спазваше наредбите и законите.Ако бяхме нормална държава ,а не джамахирия ,тоя отдавна да търкаше наровете на софийския централен

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?