Следвайте ни

Археолозите се връщат на Римския форум в Пловдив

viber icon

Новият археологически сезон  започва с разкопките на Римския форум - север  в пространството между Централна поща и Одеона /откъм Главната/. За плановете, включително и за  проучването на 18-вековната могила "Малтепе" до село Маноле, ще разказват днес кметовете на Пловдив и община "Марица" Здравко Димитров и Димитър Иванов, зам.-кметът по култура Пламен Панов и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. 

Проектирането на Римския форум е включено в договора с фирма "Драгиев и ко" като част от благоустрояването на пл. "Централен". През миналата година строителите подсилиха с бетон  жилищната сграда  от северната страна на изкопа. Идеята е пешеходците да слизат откъм Главната на Римския форум, като  за тази цел трябва да се изгради стълбище и пътека. 

Очаква се да бъде завършена и реставрацията на съседното бижу - Одеона, известен като малкия античен театър. През миналата година приключиха и археологическите разкопки на Източната порта в подножието на Стария град. Общината ще търси финансиране за реставрация.  

.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?