4020

Археолозите предупреждават за сериозно забавяне: На Брезовско шосе май ще се копае и догодина

Ремонтът на Брезовско шосе, чийто старт беше планиран първо за началото на април, се бави, което сериозно притеснява археолозите. По думите на ръководителя на екипа и главен асистент в Археологическия музей Десислава Давидова, има риск проучването на древното селище под трасето да продължи и догодина.

„Предстои да подпишем анекс с фирмата изпълнител ПИМК, която изпълнява проекта за воден цикъл. След това ще започнат археологическите разкопки и реконструкцията на водопровода и канализацията”, каза за „Марица” кметът Костадин Димитров.

Археолозите са в неведение кога Община Пловдив ще им даде картбланш за работа. ”Изцяло сме зависими от инвеститора и изпълнителя на договора и чакаме да си оформят взаимоотношенията. Бяхме готови още през април и всяко забавяне носи риск проучването да продължи и догодина”, коментира Десислава Давидова.

Археолозите ще работят с един екип, а не с два, каквито бяха уверенията от Община Пловдив. От строителната фирма са обяснили, че е невъзможно да копаят, а след това да полагат тръби на две места. Последният участък, където все още не е правен ремонт, е с дължина 136 метра. Проучването ще включва 100 метра от пътя. Строителните работи бяха спрени преди Коледа, а изкопът - засипан, докато времето се затопли.

„Планирахме да приключим с обекта за 130 дни. Този срок е невъзможен, след като отложиха старта от 1 април за неопределено време. Ние работим при външни условия и при пропуснатите три месеца, отиваме в следващата година. Ако бяхме започнали през април, щяхме да сме свършили огромната част от работата. Всеки работен ден през тази година ще е плюс, защото с това ще се намали работата през следващата година”, каза ръководителят на екипа.

Археологическите проучвания са задължителни, защото могилата се счита за паметник на културата, но те не бяха предвидени при проектирането на водния цикъл. Оттам дойде и забавянето на ремонта на Брезовско шосе, за който последният срок изтече в края на миналата година и Общината ще плаща за европейския проект от собствения си бюджет.

По думите на зам.-кмета инж. Тошо Пашов, довършителните работи на Брезовско шосе струват близо 3 млн. лева. „Нямаме проблеми, но трябва да се подпише анекс с изпълнителя, тъй като миналата година бяха предвидени допълнителни разходи във връзка с археологията. На оперативката кметът постави въпроса за по-бърз старт и се надявам другата седмица реконструкцията да започне”, каза инж. Пашов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?