Следвайте ни

Археолози откриха антична керамика в центъра на Пловдив ВИДЕО

Нова археологическа находка изскочи на центъра при ВиК ремонт. 

viber icon

Масивни сиенитни блокове от античността, нападала покривна конструкция, подово ниво и фрагменти от древни съдове бяха разкрити в близост до новата "Галерия 2019". Находките се намират по улиците „Преслав“ и „Май“. Те са открити на две различни дълбочини- 2. 60 метра и 2 метра, обясни археологът Биляна Груева, която проучва обекта.

Сиенитните камъни най-вероятно са от зид, предполага се, че са част от сграда.  Фрагментите от керамичните съдове са от лампи и купички. Находките се намират под водопроводните и канализационни тръби, но са незасегнати от тях. При изграждането на ВиК мрежата била направена подложка върху археологията и едва след това били положени тръбите. 
 

До разкриването на слоя от античността се стигнало именно при подмяна на ВиК инфраструктурата в района. Премахването на старите и замяната с нови започнала в събота, но още в късния следобед работата на изпълнителите била възпрепятствана заради разкритията. Последвало и обаждане до археолозите.

 „За съжаление, работа ни беше възпрепятствана от ВиК авария  - изкопът се напълни с вода. След като беше отстранена аварията се спука и канализацията“, разясни Биляна Груева. 

Така важната артерия, която свързва ул. "Гладстон" с бул. "Руски" ще остане затворена за преминаване докато не бъде проучена археологията, а след това извършен и ВиК ремонтът. 

Районът попада в охранителната историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" и е пълен с археология, уточни археологът.

Снимки: Наташа Манева
 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?