Следвайте ни

Археолози копаят 10-метрова могила до бившия "Рекорд"

viber icon

10-метрова тракийска могила в индустриалната зона около бившия мотокарен завод „Рекорд“ ще бъде проучена от пловдивските археолози през летния сезон. Тя е с диаметър 40 метра и е единствената оцеляла от южния пловдивски некропол.

„В древността тук е имало и други могили, които са разрушени при строежа на предприятията. Тази е оцеляла по чудо“, каза археологът доц. Д-р Костадин Кисьов.

Не се знае дали обектът е разбиван от иманяри. В него обаче има малки следи разкопаване в миналото. В район „Северен“ се намира друг подобен обект – Филиповската могила, която е обградена от индустриални предприятия от всички страни и е напълно непозната на туристите. Тя е висока само 4,75 метра и има диаметър 38 метра.

Филиповската могила в "Северен"

Вторият археологически обект за тази година ще е малък, недокоснат все още терен от Небет тепе.

„Зоната е малка е е непроучена. Вече има проектен договор за тепето и докато фирмата проектира мястото, ние ще гледаме да си свършим работа“, обясни зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. 

Парите за терена на Небет тепе – 70 хиляди лева, са планирани в договора за проектиране.

Финансирането за могилата в „Южен“ идва от 130-е хиляди лева, които голяма община е предвидила за археологически разкопки. Средствата са и за непланирани разкопки като тези, които се появяват при строеж на нов път или обект.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кючукът- тера инкогнито

Кючукът- тера инкогнито

28.05.2021 | 15:09

В Кючука един, като копал канал за гараж намерил римска монета от Траян!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?