Следвайте ни

Археологическият музей вече посреща безплатно гости за Нощта на музеите

viber icon

30 пловдивчани разгледаха безплатно Археологическия музей в Пловдив до обед. Той е единственият в града, който посреща посетители през деня и е включен в Нощта на музеите. Останалите ще отворят вратите си след 18 часа. 

Археологическият музей е един от най-старите у нас, открит е през 1882г. Първоначално фондовете му са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, старопечатни книги, 300 икони и картини на прочутите български художници, сред които Златю Бояджиев. Музеят съдържа близо 100 000 експоната. Своето място там е намерил и лилиевиден ритуален съд от  IV хил. пр. Хр. Освен постоянната експозиция посетителите видяха и временните изложби - „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура” и „Армията на Бога“. 

Точно в 13 часа Археологическият музей изпрати последния си посетител, за да извърши дезинфекция на сградата във връзка с COVID-19. "Исках да доведа внучето си да разгледа и да научи какво е било много години преди нас, но за съжаление, ще трябва да почакаме. Ще се наложи да се разходим и да се върнем отново. А и аз самата съм влизала в него преди много години, така че ще ми е интересно да видя как се е променил", каза пловдивчанка. 

От 14 часа до 18 часа тези, които все още не са разгледали експонатите ще могат да го направят. След това щафетата ще поемат останалите музеи в Пловдив. 

 

Ето какво можете да разгледате безплатно: 

Общински институт „Старинен Пловдив” – от 18 до 21 ч. Отворени ще са 4 обекта - 
Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, както и къщите Хиндлиян и Балабанова

ГХГ, Изложбена зала „2019“ – от 18 до 22 ч. В момента там е експониран вернисаж на „PERSONA“ – съвместна концептуална изложба на Силвия Митовска и Петър Белев

ГХГ, Постоянна експозиция „Икони“ – от 18 до 22 ч. Тук може да бъде разгледано Българско иконописно наследство от XVI до XIX век

Етнографски музей – от 18.30 до 23 ч. През първия час след обявяването на „вход свободен“ ще има клавирен рецитал на проф. Ромео Смилков по авторски произведения на проф. Николай Стойков, по случай 85 години от рождението му. В етнографския музей освен постоянната експозиция могат да бъдат разгледани и временните изложби „Техниката у дома през първата половина на XX век“ и „Пътуване из България – пейзажи“. 

И Природонаучният музей ще е с безплатен вход след 18:30 часа, като ще затвори врати за посетители в 23 часа. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?