3906

Археологическият музей с нова уникална находка от 2-ри век

Античен ценен надпис, който представлява уникална находка за Археологически музей – Пловдив, е открит на строителен обект в частен имот на ул. „Митрополит Панарет” 17., в близост до Понеделник пазара.

„ Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив. Нашите археолози незабавно са се консултирали с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика, който установява, че най-вероятно става въпрос за почетен надпис от постамент за статуя, датиращ от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.). Надписът споменава името на знатния гражданин Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол”, написаха археолозите във фейсбука на музея.

Разкопките се ръководят от археолог Десислава Давидова.

„Много съм благодарна на д-р Шаранков, който разчете надписа в  същия ден, буквално в рамките на половин час. В момента продължаваме с археологическите проучвания на терен, защото досега беше период на наблюдение за строителните дейности. Надписът се открива в обема на възрожденската къща, докато разчиствахме терена”, разказа за „Марица” Давидова.

Намерени са също така много древни съдове, а също така късноантични и средновековни зидове на сгради.  Керамичните съдове са предадени за реставрация

„Очакваме да проучим част от жилищните структури и античната улична инфраструктура на римския Филипопол – краят на втори, началото на трети век. Надписът е направен на постамента, на който е стояла статуя на знатния гражданин Вераний – конкретна историческа личност”, допълни Десислава Давидова.

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 11 оценки
4.6/5 от 11 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?