1553

Арх. Петър Петров, директор на НИНКН: Неморално е да се събаря сграда, която до 2 седмици ще бъде обявена за културна ценност

Акценти

Подкрепям протеста, не участвам в него

Тютюневият град може да стане втори артквартал като "Капана", ако държавата и общината помагат  

- Арх. Петров, защо дойдохте на протеста?

- Подкрепям протеста. Неморално е сградата да бъде съборена 10 дни преди да бъде обявена за културна ценност, при положение че собствениците са уведомени. Имаме готовност за обявяване на 12 сгради за паметници на културата. След десетина дни има съвет, на който ще се даде статут на тази сграда и тя ще бъде защитена от Закона за културното наследство. Процедурата изисква събиране на експертен съвет, който се свиква от Министерството на културата. Доколкото знам, той ще бъде свикан до 15 септември.

- Какво е ценното на тази сграда, която е във видимо лошо състояние?

- Този тютюнев склад е строен през 1917 г., типичен и представителен за епохата архитектура, със запазена конструкция и автентично разпределение. Това е едно малко бижу, което собственикът, вместо да запази и да бъде горд с него, в момента разрушава по необясними за мене причини. НИНКН отказа да съгласува виза за проектиране поради това, че ПУП, въз основа на който е издадена визата, не е съгласуван навремето с Министерството на културата. Съгласно изменението на Общия устройствен план на Пловдив сградата се запазва по предложение на самата Община. Този имот се намира в обхвата в групова историческа ценност „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”. Специфичните правила към тази зона изискват запазването на автентичността и задължително съгласуване на градоустройствени процедури с Министерството на културата и НИНКН.

- Събарянето на склада на ул. „Одрин” беше спряно с мотив, че е паметник на културата, а съдът постанови, че не е. Не правите ли грешка и в случая с предложението за промяна на статута на този склад?

- За склада на ул. „Одрин” също стартирахме процедура за обявяване на статут. Учудващо е неразбирането на ценността, което представлява културното наследство на Пловдив.От друга страна, самият Закон за културното наследство на практика не работи, защото е конструиран грешно. По никакъв начин не улеснява собствениците, които не получават финансова помощ за поддържане на сградите, и това е абсурдно. Процедурите са бавни и тромави, защото срещу задълженията за съгласуване и изучаване на 40 000 паметници на културата в момента са 14 души.

- Защо досега не сте поискали допълнителни щатове?

- Поискал съм. От една година говоря за увеличаване на щата, но така е конструирана системата, че излизане от нея без решение на правителствено ниво няма. Държавата трябва да промени системата. В момента България е минирана с такива обекти, на които някой, ако реши, може да започне процедура по събарянето на ценна сграда.

- Защо Тютюневият град се превръща в руина?

- Това е много странно. Тютюневият град беше един от знаковите обекти, заради които Пловдив стана Европейска столица на културата и щеше да бъде градът на мечтите. Какво се случи? В момента чл. 17 от Закона за културното наследство задължава кметовете на общините да осъществяват политика на опазване на недвижимото културно наследство чрез фонд „Култура”. Има ли такъв в Пловдив? Няма. Когато преди няколко години зададох този въпрос на Общинския съвет, ми отговориха, че чакат пари от европейски проекти и нямат нужда от такъв фонд. В предишния програмен период за Пловдив бяха предвидени 17 млн. лв. за енергийна ефективност. Тогава говорих с кмета Иван Тотев и той се съгласи, че тези средства могат да се вложат в сгради от културното наследство. Не става дума за стиропор по фасадите, а за топлоизолиране на подпокривни пространства, реставриране на дограма, топлоизолационни мазилки. Това не се случи и хората бяха оставени сами да се грижат за историческите сгради. За лицето на Пловдив.

- Инвеститорите чакат вече няколко години правила за имотите в Тютюневия град. Кога ще ги има?

- С Община Пловдив работим усилено, за да приключи обследването на единичните културни ценности. Имахме много трудности, защото служителите ни не бяха допускани до сградите. Режимите ще дадат възможност на собствениците да знаят как да реставрират и да поддържат сградите. Кварталът е със смесено предназначение и би могъл да стане подобен на „Капана”. Това може да се случи, ако държавата и Общината ще подпомогнат финансово създаването на такъв квартал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Йоан

Йоан

27.08.2022 | 09:36

Хвани го тоя и удари Бакалова— жена му! От вреден по вреден!

Отговори
7 0
Знаещ

Знаещ

26.08.2022 | 13:41

А, морално ли е да използваш служебното си положение и с половинката ти-Петкана Бакалова, да изнудвате предприемачи и инвеститори? Морално ли е да пращате емисари, които дс взимат пари от хората, за да може да подпишеш един документ?

Отговори
11 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.08.2022 | 11:30

32 ГОДИНИ съсипана разрушена БЪЛГАРИЯ

Отговори
6 1
Този не разбира какво е да си архитект

Този не разбира какво е да си архитект

26.08.2022 | 10:41

Какъв архитект си ти, да държиш тази рухнала и опасна сграда. Архитекнурата е тази, която пренася през времето културните ценности на епохите, запазвайки и обновявайки. Да го махат, този е вреден и опасен. Разрухата на тези сгради ще убие някое дете тичащо за училище.

Отговори
13 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?