Следвайте ни

Арх. Иван Костадинов: Идеята "Иван Вазов" да стане пешеходна е много добра, вижте Мюнхен

viber icon

Всяка улица, която дава приоритет на пешеходното движение, е в полза на обществото - без изключение. Независимо дали се намира в центъра на града, или в някой жилищен квартал.

Така че идеята „Иван Вазов” да стане пешеходна - изцяло или частично, е много добра и аз я подкрепям. Мисля, че от това ще спечелят не само живеещите в близост, но и целият град. Разбира се, това не може да се случи така, с лека ръка, без необходимите проучвания. Не познавам лично арх. Ахрянов, но мисля, че екипът му ще се справи със съответните анализи, които биха довели до една трансформация по правилния начин, като организация на движението. Лично аз бих се доверил на подобна промяна.

Световният опит неведнъж ни убеждава, че пешеходните зони винаги са в полза на обществото. Примерите са много - особено в Германия, в градове като Хамбург или Мюнхен, където все повече централни зони днес стават пешеходни. Подобна практика е установена от години в Дания и Нидерландия. Неслучайно архитекти от ранга на Ян Гейл „рекламират” пешеходното пространство. Самият Гейл дойде в България, работи за развитието на София и написа сериозен доклад по темата. Надявам се той да бъде приложен и у нас ​- подобни практики подобряват градската мобилност и се правят за хората. Което е крайната цел - а именно, пловдивчани да имат една по-чиста и комфортна градска среда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?