Следвайте ни

Арх. Иван Костадинов: Бреговете на реките могат да привличат с водни пързалки

viber icon

- Арх. Костадинов, през годините имаше различни проекти за социализацията на река Марица. „Уютна” ли я тя за пловдивчани, припознават ли я те като своето място за отдих и релакс?

- Река Марица е един от най-големите активи на града и страхотна възможност за облагородяването и превръщането му в Град за хората. В момента, за жалост, тя е като откъсната от Пловдив - достъпът до нея е много труден и почти невъзможен. Разбира се, визуалното й  въздействие се усеща, но за да се превърне в част от живота на пловдивчани, е необходимо да е достъпна и желана дестинация през свободното време на хората. Един от най-лесните начини за това е обособяването на речен плаж.

 - Млад архитект като теб често обикаля по света. Как изглеждат речните плажове в Европа днес?

- Условно те могат да се разделят на два вида. Първият вид приличат по-скоро на импровизиран плаж, при който хората се настаняват директно върху тревата, пясъка или настилката по брега на реката. При тях архитектурните акценти обикновено се търсят в обслужващите помещения - тоалетни, съблекални и кафенета. Подобни плажове има по реката Лимат, която минава през Цюрих, както и на почти всички реки, минаващи през големите европейски градове. Това е най-бързият, лесен и щадящ природата начин да се обособи речен и градски плаж.

Вторият вид включват, освен обслужващи помещения, и допълнителни съоръжения - кейове, площадки, пързалки и платформи за скокове. Те обикновено се изграждат вътре във водата или върху самия плаж и са обвързани със сериозни строителни работи и доста по-големи инвестиции. Един от най-известните примери за подобна система от градски съоръжения са плажовете в каналите на пристанището в Копенхаген.

 - Ако погледнем откъм финансовата страна, кой е по-евтиният вариант?

- Докато първият вид - импровизираните плажове - е доста по-лесен и евтин вариант за градовете, вторият вариант дава възможност да се облагородят запустели зони около реката, които на пръв поглед не са подходящи за плаж. Необходимо е само водата да е достатъчно чиста и с една по-сериозна инвестиция могат да се привлекат хора с различни интереси и от различни възрасти. Особено деца, за които да се обособят водни пързалки, безопасна зона за плуване, скокове във вода и други.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бесен

Бесен

22.08.2021 | 16:01

Това е поредната глупост с която да се откраднат млн.лв Тая изключително мръсна и токсична вода не става за нищо миналата година 2поредни пъти се изсипаха тонове токсични вещества без наказани или с някви си жълти стотинки 5хил. глоба за цехове за които тези пари са стотинки и по на далавера е да си платят глобите и от екото казаха че поне 10г неможе да се въстанови реката а по течението на горе към извора и колко цехове има които хвълят отрови които се разреждат и не се улавят като дойде водата до пловдив тая вода нв става за къпане поне докато тези цехове не се изпарят от територията на реката в радиус от поне 3км от нея и всичките и притоци.А за облагородяването на коритото трябва много малка намеса и инвестиция като например нищо повече от окосена трева и по някоя пейка за отдих защото самата река няма такива плавни и широки брегове като западно европейските и при първия по сериозен дъжд и цялата инвестиция ще я чакаме някаде до свиленград или направо на устието на бяло море защото не един или два пъти модата минаваше над моста.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?