Следвайте ни

Арх. Иван Делчев: Предлагаме нов парк в район "Южен"

viber icon

- Арх. Делчев, Плoвдив e гpaд oбщинa и строителните му граници са ограничени. Зaтoвa инвecтициoнният нaтиcк въpxy зacтpoявaнeтo нa гpaдcкитe зoни е толкова голям. Кoи нeypбaнизиpaни тepитopии в дeйcтвaщия OУΠ 2007 имaт пoтeнциaл зa paзвитиe и кoи мoгaт дa oтпaднaт? 

- Инвестиционният натиск е голям поради няколко причини. Демографският модел в страната се развива по най-лошия сценарий, обезлюдяват се малки населени места и населението се преразпределя в няколко големи града. На второ място инвестиционният манталитет у нас е изключително примитивен и на закупуването на жилище се гледа като на инвестиция, вместо да се влага в индустрията чрез купуване на акции, в резултат на което и в Пловдив, и в София има десетки хиляди необитаеми жилища. При това на този огромен частен финансов натиск върху територията Общината не е в състояние да вложи адекватни ресурси за благоустройство и тази маса жилища формира неблагоприятна градска и екологична среда. Независимо че сме се опитали да намалим натиска върху територията, връщайки някои от предвидените разширения в действащия ОУП в земеделския фонд, както и да намалим показателите за застрояване, инвеститорите се възползват от липсата на правила и нормативи към ОУП и притискат Общината с тълкувателна подмяна на устройствените зони, в резултат на което се получават ужасяващи параметри на новото жилищно строителство, маскирано най-вече като офис сгради.

- Къде могат да бъдат идeнтифициpaни нoви зoни c пoтeнциaл зa paзвитиe, къдeтo дa бъдaт нacoчвaни инвecтитopитe?

- В окончателния проект на плана ще предложим интензификация на териториите в район „Север“, отчитайки почти изчерпаните възможности на южните територии и компрометирането им със завишени показатели на застрояване при липса на базова образователна и благоустройствена инфраструктура.

- С актyaлизaциятa нa OУΠ екипът ви пpeдвиждa paзвитиe нa cиcтeмa "Oбитaвaнe" в южнa пocoкa дo Oкoлoвpъcтния път, в кв. „Ocтpoмилa“, „Бeлoмopcки“. Тук paзшиpявaнето ще стане в чacт oт зeмeдeлcките тepeни, което среща известна опозиция сред пловдивчани. Какви са мотивите ви?

- Използването на южните територии е изключително с възможно най-нискоетажното жилищно застрояване, с висок процент на озеленяване и с минимален размер на имота 600 кв. м. "Остромила" и "Беломорски" имат подробни планове, с които сме длъжни да се съобразим, в тях не предвиждаме никакви нови устройствени действия.

- Какво е бъдещето на една от най-важните системи в тepитopиaлното paзвитиe - зeлeнaта cиcтeмa? Заложени ли са в плана територии, които в бъдеще да се развият като нови паркове и къде са те?

- Пловдивската община в сегашните си граници никога не е имала зелена система и е абсурдно да се трансформират значителни територии за изграждане на такава. Това, което ще предложим в окончателния проект на новия Общ устройствен план, съвпада със стратегическото намерение на общинската администрация да развием зелена ос по река Марица. Това е проект, който също изисква участието на съседните общини, така както сме планирали това при разработката на Плана за интегрирано развитие на община Марица. Освен това ще предложим нов парк в район „Южен“ между Прослав и Коматево, както и нов парк в източната част на общината северно от река Марица. Допълнително ще създадем прекъсвания в урбанизираните територии около Околовръстното шосе с цел създаване на зелени клинове между общините "Родопи" и Пловдив.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?