71

Арх. Илко Николов: Да вдигнем сграда за Операта до бившия Партиен дом СНИМКИ

Арх. Илко Николов, председател на местната структура на Съюза на архитектите, ще внесе в община - Пловдив идейна архитектурна разработка на сграда за Операта.

Той предлага сградата за над 1000 зрители да се построи на пл. “Централен” 1 от юго - западната страна на бившия Партиен дом. За тази цел трябва да бъдат съборени ниските пристройки на 12- етажната сграда, включително и на Общинска полиция. 

Идейният проект беше представен тази вечер на срещата в зала “Съединение”, организирана от фондация “Дом за Пловдивска опера”, чийто председател е инж. Любозар Фратев . На срещата дойдоха зам- министърът на културата Весела Кондакова, зам- кметът Пламен Панов, депутатът Стефан Шилев.

Заедно с директора на Операта Нина Найденова в разговора се включиха и известни певци и музиканти.  Инициаторите от фондацията и дейците на културата се събраха да напомнят на властта, че трябва най-после да се реши още един проблем - със забавения в годините ремонт на Концертна зала.

Предложението на арх. Николов, който също е член на фондацията, е вик на отчаяние, защото вече 6 години инициаторите се борят за сграда на Операта.

Преди няколко години Общинският съвет отреди за тази цел бившия партиен дом, но с условието, че той ще бъде съборен, след като за службите се намери друга сграда.

През 2019 г, ЕСУТ на общината прецени, че това място не е подходящо. Според инж. Фратев общината можеше да изпълни решението си и да премести служителите си в бившата сграда на БНБ на малката Главна, още повече, че в Партиен дом има 127 офиса, а в сградата на БНБ - 140.

Досега фондацията чакаше местната власт да посочи терен, но и това не се случи. От общината така не определиха парцел за Опера, въпреки че именно това беше условието Министерството на културата да осигури 300 000 лева за проектирането. 

Нина Найденова говори емоционално и гневно за огромните усилия на фондацията да помогнат за самостоятелна сграда, но до този момент без успех. Посочи, че в тези опити минаха два мандата на предишния кмет Иван Тотев, почти цял мандат на кмета Здравко Димитров и се смениха 4-ма министри на културата. "Досега са изпратени 46 писма и за съжаление тези усилия опират в документи, които се бавят с месеци. В същото време  сме принудени да работим в изключително непрофесионални условия", коментира Нина Найденова. 

Тя подчерта, че пловдивската Опера е в челната класация в страната и даде пример с община Стара Загора, която е изтеглила кредит, за да ремонтира сцената на тяхната Опера след пожара. Операта в Стара Загора се издържа от общината, подчерта Найденова..

Зам - министърът Весела Кондакова внимателно изслуша проблемите, но се усъмни дали поредната идея на фондацията е добра, защото сградата трябва да се вдигне на мястото на съществуващите постройки.  А шефът на регионалната структура на КАБ арх. Чавдар Тенев даде още една идея - да се организира пленер за подходящо място за Опера. 

За Концертната зала, за чийто ремонт за 10 млн. лева се говори от миналата година, Весела Кондакова каза, че ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител още през юли.

Ръководството на фондацията  твърдо възнамерява да продължава стъпка по стъпка битката за Дом на Пловдивска опера и Концертна зала, за да издигат културата в Пловдив на още по-високо ниво. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
комунист

комунист

14.06.2022 | 19:56

Пловдивчани са пълни с идеи като ма..ре с пръдня.Обзалагам се ,ча слесд10 години все още ще са на етап избор на място за опера.

Отговори
7 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?