46

Арх. Димитър Ахрянов: Залагаме високи параметри, защото искаме зелените площи да се увеличават

Ако имате други идеи, заповядайте на заседанията на ЕСУТ - те са открити и всеки може да изрази мнение, преди експертите да одобрят или отхвърлят проекта. А крайната дума за измененията и за всеки отделен ПУП по закон е на Общинския съвет, припомни главният архитект на Пловдив.

 

Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) ще разгледа предварителния проект за изменението на Общ устройствен план на Пловдив заедно с екологичната оценка, корекциите и  всички внесени становища. ЕСУТ е независим орган и той ще одобри проекта за изменение. А окончателното решение ще взима Общинският съвет, каквито правомощия са му определени по Закона за устройство на територията. Това заяви главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов на дискусията, организирана от групата общински съветници от "Демократична България" във вторник вечерта.

„Предварителният проект за изменението на ОУП беше разгледан на 1 октомври миналата година на заседанието на ЕСУТ, в което участваха 80 души. Заседанията са открити, всеки може да присъства и не може да се каже, че решенията са взети без обсъждане. РИОСВ-Пловдив върна проекта за доработка в частта "екологична оценка". След сагата най-после ни беше предоставена информация за наличие на птици и животни в Пловдив. В резултат на това в доклада за екологичната оценка трябва да се нанесат 60 000 записа, което няма как да стане за три дни. След тази процедура проектът отново ще се разглежда в ЕСУТ", обясни арх. Ахрянов. Преди това благодари на съветниците от ДБ, че са организирали дебата. 

Дискусията се проведе основно за параметрите на застрояването. Съветниците, както и група архитекти, представена от арх. Чавдар Тенев, протестират срещу заложената норма в проекта за озеленяване до 40% или почти половината от целия имот. Арх. Тенев посочи, че този процент е нереален и противоречи на Наредба №7 на МРРБ, с която се определят 20-30% озеленяване. Съмненията са, че инвеститори ще се опитват да уредят проблема по втория начин.

Арх. Ахрянов подчерта, че високите параметри на озеленяване се залагат с цел да накарат инвеститорите да увеличават зелените площи в имотите си. Сподели, че в момента трудно се преборва, защото инвеститорите намират начини да спестят от зеленината. „Някои от моите колеги залагат в проектите малко райграс, 2-3 храста и 5 туи. В добрия случай получаваме подземно паркиране, застрояване, места за паркиране, но не и озеленяване. В лошия случай, след като не са направили поливна система, зеленината изчезва и на нейно място се слага шлайфан бетон”, разкри главният архитект. И допълни: „Нашето желание е да оставим минимум 30 процента от имота да не се застроява, а в смесени многофункционални зони извън центъра с площ над 600 кв. метра - 40%.   Не смятам, че посоката ни е грешна”.

От екипа на Иван Делчев, който изготви новия ОУП,  обясниха, че в Наредба №7 се дават минимум 30% озеленяване и няма забрана  общините да приемат по-високи показатели. За пример посочиха големите хипермаркети, където при 20-40% одобрено по проект озеленяване преобладават паркинги, а при някои търговски вериги зелените площи са сведени до минимум. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Поредната опашата лъжа

Поредната опашата лъжа

14.07.2022 | 19:39

Може би има предвид увеличаване площта за гробища. Те се също се водят за зелени площи в графата.

Отговори
2 0
Цецо

Цецо

14.07.2022 | 16:31

Само крадете, Ей! И за вас ще дойде видьов ден!

Отговори
3 1
КРАДЛИВИЯТ БИДОН

КРАДЛИВИЯТ БИДОН

14.07.2022 | 13:20

ЛЪЖЕШ ЛИСИЦО ….КРАДЛИВИЯТ БИДОН С МАЗНАТА МУЦУНА КАК СЕ ПОДСМИХВА БИДОНСКИ

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?