71

Арх. Чавдар Тенев изненада: 40% озеленяване при застрояване в центъра? Пловдив да не е село

Това убива инвеститорския интерес. Въпросът със зелената система се решава в публичните пространства на един град, а не в частните имоти, твърди председателят на Регионалната камара на архитектите в България  

 

Между представители на гилдията на архитектите прехвърчаха искри по време на срещата в Община Пловдив вчера, когато бе дискутиран казусът със спрените от областния управител ПУП-ове. Специалистите изказаха различни мнения по отношение на заложените промени в действащия Общ устройствен план. Заданието за тях е направено още през 2016 година, а новият екип в Общината направи допълнения в началото на 2020 г. По настояване на главния архитект Димитър Ахрянов кинтът, плътността на застрояване и процентът озеленяване бяха намалени. Оказа се обаче, че в гилдията има отпор. На противното мнение е и арх. Чавдар Тенев, председател на Районната камара на архитектите в България:    

"Проблемът на актуализирания ОУП е, че някои показатели подлежат на лека корекция. В ​плана са заложени параметри, които са прекалено рестриктивни спрямо инвеститорите - примерно, задължението им да имат 40% озеленяване в имота си.

Това е прекомерно висок процент озеленяване, и то за устройствени зони с интензивни функции: жилища, търговия администрация - терени, които са разположени предимно в централната градска част. Как да се справи с това един инвеститор? Дори математически задачата не може да бъде решена в една подобна инвестиция. Питам: как предприемачът да построи сградата, да осигури паркиране и такъв голям процент озеленяване? Как да стане това? 

В Наредба №7 е казано, че за големи градове с над 200 000 души, а Пловдив е такъв, нормата за озеленяване е 30%. Предложеното изменение в плана в случая нарушава дори нормата.

Въпросът дали един град е зелен, се решава чрез публичните пространства, а не в частните имоти.

Голяма зеленина в центъра на едно населено място се постига по селата. Там, където всеки има къща с двор над 1 дка. Само че в град като Пловдив това не е възможно. Градът ще стане по-зелен с публичната зеленина. Нека не създаваме такъв проблем на инвеститорите. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?