Следвайте ни

Арх. Чавдар Тенев: "Иван Вазов" пешеходна противоречи на Общия устройствен план

viber icon

„Иван Вазов“ да стане пешеходна - доколкото чувам, има подобни идеи в общинското ръководство. Или по-точно - един участък от нея, този, който е по-близо до площада, като се тръгне от ул. „Авксентий Велешки”.

Ако трябва да спазим закона обаче, нека сме наясно, че актуализираният Общ устройствен план на града казва, че „Иван Вазов“ е за автомобилно и пешеходно движение.

Не мисля, че би било добре улицата да стане пешеходна. Пешеходна улица се изгражда там, където има активности, които я обуславят. Ето например главната улица на Пловдив ​- от площада до моста на Марица - тя е изразено пешеходна. Създавана е като такава десетки години, като всички сгради по нея са с високи партерни етажи, наситени с търговски и други обекти. По „Иван Вазов“ сградният фонд е основно от жилищни сгради с полуподземни избени етажи, което не дава възможност за създаване на активности, ориентирани към улицата, че да се създадат условия за интензивно пешеходство. Няколкото магазина за обувки с мъчително влизане под земята не са причина за преобразуване на улицата в изцяло пешеходна. Улица „Иван Вазов“ трябва да остане с настоящия си статут -с автомобилно и пешеходно движение, тъй като тя е единственият подходящ достъп за лек и товарен транспорт до централния площад и всички обществени сгради около него. Тя осигурява достъпа до няколко учебни заведения, до Административния съд на Пловдив, през ул. „Цар Асен“ - до бул. „Цар Борис III Обединител“ и т.н. Тя обслужва и много имоти, които имат лице само към нея, и по закон не е редно да бъдат лишени от транспортен достъп. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Как

Как

07.10.2020 | 01:06

Рано е за пешеходна, трябва първо да се подобри градскят транспорт, да има трамваи или дриг релсов, ел. транспорт.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?