Следвайте ни

Арестуваха още трима по аферата за пране на пари

viber icon

В Пловдив са арестувани още трима души от групата за пране на пари чрез офшорни компании, собственост на подставени лица от ромски произход, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. Мащабната схема за финансови измами бе разкрита в края на септември.

Първоначално бяха задържани петима души от столичната финансова къща "Кепитъл консултинг", която е извършвала регистрацията на фирмите. Сред новите задържани е и личният шофьор на управителя на дружеството. Друг от арестуваните пък е силовак, който е участвал в отвличането на възрастна ромка от Войводиново. 

Аферата е разкрита, след като на 19 септември е бил подпален магазин за моторни масла под тепетата. Собственикът на изгорелия обект сигнализирал в полицията, че получил заплашителни съобщения от въпросната столична кантора. Служителите на реда предприели разследване, при което станало ясно, че кантората има множество клиенти от чужбина, които регистрирали у нас дружества.

Собственици на фирмите ставали роми, издирвани от т.нар. „дилъри“. След като ромите били одобрени, дилърите ги откарвали с микробуси до кантората в София, където те подписвали необходимите документи и ставали собственици на фирми. По-сметките им чуждестранните клиенти на кантората превеждали големи суми от около 20-40 000 евро. След това дружествата се вливали в офшорни трезори и по този начин се извършвало прането на пари.

Първоначално бяха повдигнати обвинения на петима души, сред които и служител на ДАНС, който е съдействал с проучвания на софийската кантора. Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството. Други седем души, замесени в схемата, са обявени за издирване. Двама от тях са подпалвачите на магазина за моторни масла в Пловдив.

В хода на престъпната дейност е била отвлечена и пребивана ромка от Войводиново. Неин син е бил един от фиктивните собственици на регистрираните дружества за пране на пари. Поверените му средства обаче се изпарили във въздуха, което принудило шефовете на „Кепитал консултинг“ да похитят жената и да я заплашат с пистолет. 

Ромите, замесени в престъпната схема, получавали по 100 лева на ръка. До момента са установени най-малко 60 роми от пловдивска област и още толкова от други части на страната. Те представлявали формалните собственици на фиктивните фирми. 

Прокурор Попов съобщи, че откритият в дружеството печат на Комисията за финансов надзор се е оказал фалшив, което означавало, че всички офшорки, регистрирани с този печат, са незаконни. Възможно е и част от чуждестранните инвеститори да са били измамени и парите им да не отивали в офшорните им дружества, а в софийската кантора. Начело на схемата за пране пари стоели шефът на компанията Стоян Тонев и неговият служител Александър Колчев.

 

 

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?