Следвайте ни

Арабаджиеви дължат 70 бона на ВиК, Гаро - 25 000

Държавното дружество с години не си събира парите, докато борчовете не влязат в срок на давност

viber icon

Над 70 000 лева на ВиК-Пловдив дължат Ветко и Маринела Арабаджиева чрез Захарния комбинат в Пловдив. Борчът е трупан с години, но държавният оператор не е нам​ерил начин да си вземе парите. 

Дългът на Захарния комбинат явно ще влезе в графата "несъбираеми вземания" на ВиК, след като завчера от Антикорупция настояха за отнемане на имущество на Арабаджиеви за 380 млн. лева.  Задължението е само за отвеждането на обратните води на Захарния. Предприятието черпи вода от собствен източник, за който трябва да плаща такса на Басейнова дирекция. 

Както "Марица" писа, ВиК-Пловдив има да събира над 18 млн. лева от клиенти в частния и обществения сектор. Сред големите длъжници на дружеството е и БК "Хисар" АД, в който основен акционер е друг известен бизнесмен - Димитър Георгиев. Борчът на балнеоложкия комплекс също е за канал.  

Над 25 000 лева за вода пък дължи на ВиК-Пловдив фирма "Гаро 2004" ЕООД. Фирмата на известния Емил Иванов-Гаро, за когото преди време имаше съмнения, че помага на определени политически формации с гласове от "Столипиново", се занимава със скрап. Гаро обаче има и автомивка в етническия квартал, от която най-вероятно е натрупал борча за вода. Хора от махалата пък разказаха, че много незаконни постройки, които официално не са клиенти на ВиК, се захранват от дилъри с нелегални тръби. Частните доставчици пускат водата на комшиите и трупат дългове, които после се заличават поради давност или невъзможност на инкасаторите от ВиК да съберат парите.  

Според запознати с дейността на държавния оператор част от несъбраните вземания и нелегалните доставки се отчитат като загуби на вода в мрежата, които във ВиК-Пловдив надхвърлят 62%.   

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?