46

Апелативният съд потвърди запора на акциите на Варна в Панаира

Апелативният съд потвърди окончателно наложения запор върху акциите на община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД. Определението е произнесено по делото, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Софийски градски съд.  Запорирани са 16 314 400 броя поименни безналични акции от капитала на Панаира.  Определението на Апелативния съд, като втора инстанция по обезпечителното производство е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мярката бе допусната по-рано от Софийски градски съд за обезпечение на предявения от държавата, представлявана от министъра на икономиката и индустрията, иск срещу Община Варна за признаване на собствеността на държавата върху 16 314 400 броя поименни безналични акции. Последните представляват 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

„Държавата трябва да запази собствеността си в Пловдивския панаир, но и да работи за развитието на дружеството. Международният панаир - Пловдив не се управлява ефективно, затова Министерството на икономиката и индустрията е фокусирано върху разработването на Стратегия за развитието му“, коментира Богдан Богданов.

Припомняме, че още в началото на юни министърът на икономиката и индустрията разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата  върху  акциите, като към настоящия момент с влезли в сила определения са уважени и двете особени искания: за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите.

Спорът за акциите на община Варна се води, след като те бяха прехвърлени в смесеното дружество "Пълдин туринвест", чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Георги Гергов.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 2 оценки
3.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?