Следвайте ни

Апел! Не трупайте капачките за кувьози извън обособените сърца

viber icon

Едно странно явление се забелязва напоследък относно кампанийното събиране на капачки за закупуване на кувьози - „Капачки за бъдеще“. Оказва се, че често хората не отнасят събраните капачки до доброволните пунктове на кампанията, а оставят напълнените бутилки на земята до сърцата. Този проблем идва главно от недостатъчната им информираност, алармираха читатели на "Марица".

В страницата на кампанията са описани всички 650 доброволни пункта в над 150 населени места в България, но въпреки това „изоставянето“ около сърцата се среща в много градове, включително в Пловдив, София и Кърджали. 

 Ако гражданите оставят капачките си до сърцата, те ще стигнат за рециклиране най-рано за следващото голямо събиране, коментира пред "Марица" Лазар Радков, основател на кампанията „Капачки за бъдеще“. В същото време това ще затрудни хората, които поддържат сърцата и които обикновено са предвидили складово място за капачките от сърцата, но не и за двойните и тройни количества извън тях. 

Живото събиране се случва два пъти годишно, през шест месеца и се организира само и единствено на доброволни начала.

„Сърцата са предвидени за много по-малък обем, с по-малък отвор са и е нормално да е трудно да се изсипят цели туби с капачки в тях. Затова апелирам хората, които искат да помагат на децата и имат събрани по-големи количества - информирайте се от страницата ни „Капачки за Бъдеще“ във Facebook къде е най-близкия до вас пункт на капанията, където можете да предадете събраната пластмаса.“, коментира Лазар Радков.

За самите сърца също се отделят средства и ресурси. Те не са предвидени да се пълнят толкова бързо, а оставените туби и чували до тях се водят като замърсяване на околната среда и подлежат на предписание или акт от съответната община. Едно сърце струва средно около 400 лв., като цената варира спрямо размера му. 

Положителен пример в кампанията в Пловдив са район „Тракия“. Сърца има в парк Лидл, Лаута, 2019. Предстои да се постави и в детска градина „Кремена“.

„В Тракия нямаме проблем с безхаберно изхвърляне на капачки, извън обособените сърца. Следим стриктно за това и при нужда алармираме съответните служби. Имаме договорка и с фирмата, изкупуваща капачките, с която сме създали регулярен екип, който да събира материала. Опитваме се да наложим и образователния елемент за разделното събиране, който донякъде допълва кампанията. До края на годината сме се амбицирали да поставим общо 12 сърца в района, като стремежите ни са да са в голям размер. В момента има две малки и едно голямо.“, коментира темата Костадин Димитров – кмет на район „Тракия“. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стига да има

Стига да има

12.08.2020 | 17:52

Хуманни лекари!

Отговори
2 0
Не трупайте

Не трупайте

12.08.2020 | 17:51

Капачки,децата на България се нуждаят от най добрите кувьози безвъзмездно!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?