Следвайте ни

Теч от съседката съсипа живота на пловдивчанка

viber icon

Поредната междусъседска война заради течове в блока се раз​играва в центъра на Пловдив. Пловдивчанка проплака след 13 години системни наводнения на апартамента, в който живее 94-годишната й леля Дойка Рачева. Заради постоянната влага от комшиите са нанесени поражения и имуществени вреди на банята.

Виновникът за просмуканите с вода стени в санитарното помещение, по думите на племенницата Лалка Ботева, е съседката от втория етаж Валентина Иванова.  Кооперацията, в която се разиграва драмата, се намира на ул. "Цар Борис Трети Обединител" 136.

Проверка на „Марица“ установи, че влагата се е разнесла и е достигнала и общия коридор на блока. Банята на Дойка Рачева пък е в окаяно състояние -

стените вместо бели са станали жълти от постоянно течащата вода,

а на места се е появил дори и мухъл. Освен това започнала да пада и мазилката. Пенсионерката живее с 280 лв. пенсия и получава още 90 лв., защото е освидетелствана с ТЕЛК. Пари да ремонтира отново и отново няма.

 

 

Междусъседската сага започва още през 2007 г., когато семейство Иванови правят ремонт на тоалетната си и пукат отводнителната тръба. Последиците са непоносима воня на първия етаж, стичаща се мръсотия в санитарното помещение и рушаща се стена. Съседите от втория етаж обаче отказват да отстранят повредата и твърдят, че проблемът не е при тях. И така ходенето по мъките започва и продължава няколко години.

„В началото ремонтирахме, но то пак се появяваше. Нямаше смисъл да продължаваме.

 Започнахме да пускаме жалби до полицията и ВиК.

 

 

Иванова твърдеше, че по нейната стена нямало следи от влага и мухъл“, казва племенницата Лалка Ботева. Становището на водното дружество е, че повредата действително е при съседите. Аварията е отстранена и временно има спокойствие за Дойка Рачева, докато през февруари тази година не се появява нов теч.

„Съседката ми каза стената ще ти изсъхне, имам по-важни неща да правя. Притеснявам се, защото две от стените са наводнени - едната от които е тази на бойлера. Ако течът стигне до него, може да стане късо съединение. Два месеца вече минаха и тече направо по коридорите. От февруари досега, ако го бяха отстранили, нямаше да се разпростре толкова. Има голямо петно на коридора, който беше замазан след предишното наводнение. Дойдоха специалисти от ВиК със скенер и установиха две повреди при тях - на мивката и под плочките имало спукана тръба. Официалното писмо с печат казаха, че ще ни дадат след 4 май.

 

 

Те обаче пак не искат да отстранят повредата“,

обяснява Ботева.

Безпомощността, в която е изпаднала, я е принудила да сезира прокуратурата за казуса. На 13 март жената подала молба до Районна прокуратура - Пловдив.

До редакционното приключване на броя репортерът на „Марица“ не успя да се свърже с Валентина Иванова за коментар по темата. 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Каналин Цолов

Каналин Цолов

30.04.2020 | 23:37

Много се е овлажнила тая съседка, бе! Много голям теч, заеби!

Отговори
1 1
Котка

Котка

30.04.2020 | 22:55

Не трябва ли да пишат и до РЗИ? Мисля, че при събития, които влошават хигиената в жилищата (а случаят е несъмнено такъв) се викаха РЗИ и съставяха едни актове...може пък това да ги постресне тия.

Отговори
9 4
6-так

6-так

30.04.2020 | 22:41

Ваклинова, кво се хилиш бе орк миризлив

Отговори
2 0
Филадендрона

Филадендрона

30.04.2020 | 22:17

Само съд ги оправя тия проститутки от втория етаж

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?