44

Антон Баев, бивш главен редактор: "Марица" не е само марка, но и мисия

Близо 16 години от живота ми, може би най-хубавите, макар че човек все иска най-хубавото да му предстои, минаха във вестник "Марица" ​- от началото на 1992-ра до средата на 2007-а. И сега - толкова години по-късно, си мисля, че историята на 90-те в Пловдив е в страниците на този вестник. 

Бяха години, в които хартиените издания се четяха като топъл хляб - от сутрин та до късна вечер, затова по едно време собствениците пуснаха и вечерно издание "Денонощен новинар": по два вестника на ден, понеже един не стигаше… Луда работа! 

Но най-хубавото бяха хората, екипът - поне 90% млади, много под и малко над 30 г. Това сега го няма, професията, уви, застарява, а с това като че ли и приключва опиянението от откритието, новината, усмихнатия или мрачен коментар… Но още по-хубавото беше свободата не просто да пишеш, а да разполагаш и с време, да удариш по едно малко между две оперативки, да продължиш вечер, след приключване на броя, из кръчмите на Пловдив. 

В първите години на новото хилядолетие нещата в печата се промениха ​- онлайн медиите изтласкаха традиционните. Предимствата им са безспорни​ - бързина, отвореност за дописване (включително коригиране) и най-важната - журналистът вече не е последна инстанция, след него идва свободният форум. За минусите няма да говоря, защото е безсмислено: времето не може да се върне. 

Промени се оптиката на човека. Миналото, споменът отстъпиха място на тук -сега и (евентуално) утре. На едно място в първия от серията ми романи за Спас Господов, някъде към финала, героят казва: „Това, което иде, ще гледа само напред“. Впрочем този роман се роди от серия есета, които се публикуваха всяка седмица в продължение на много месеци във в. "Марица". Без оня вестник, без оня начин на писане (понеже тези текстове наподобяваха книгите в подлистници, печатани в старата "Марица" на дядо Данов) едва ли първият, а и последвалите го романи за Спас Господов, щеше да се случи. 

Така че - благодаря, "Марица"! Благодаря на Степан Ерамян, Спас Василев, Стоян Вълев и Атанас Спасов, първите му създатели (последните двама, уви, вече не са сред нас). "Марица" не е само марка от времето на Хр. Г. Данов, но се надявам да продължи да бъде и мисия.

Кой знае ​- модите се менят, току​-виж един световен токов удар извади интернет от строя. И тогава какво ще остане - пожълтялата хартия на "Марица". Историята се е разчитала, възстановявала и пренасяла от и чрез хартията, а опитите (в бъдеще) да се сглобява из и през интернет ми се струва, че са с голям риск за недостоверност. 

Да, това, което иде, гледа само напред, но след него винаги иде друго, което може да има различна гледна точка. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?