3906

Античността и Средновековието на древният Пловдив оживяват утре

Античността и Средновековието на древният Пловдив оживяват утре. За 6-та поредна година Сдружение за исторически възстановки „Филипопол” ще потопи публиката в славното минало на Пловдив с поредица от възстановки и демонстрации от утре до 16 юни. Целта е впечатляващо и незабравимо преживяване за пловдивчани и гости на града, както и да се утвърди Пловдив като домакин на един културно-исторически форум от европейски мащаб.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който е част от Културния календар и се финансира от Община Пловдив, ще посрещне близо 200 възстановчици от България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна . Форумът ще бъде открит на утре с шествие от Римския форум до Римския стадион. Специална програма ще даде старт на сцената на Римския стадион от 19 ч. На 15 и 16 юни по традиция парк „Лаута” ще се превърне в арена на древните ни предшественици от Античността и Средновековието. Участниците ще пресъздадат живота в тези периоди във всички аспекти - храна, напитки, занаяти, музика, танци, стрелба с лък, езда, битки, етнология и култура.

Амбицията на организаторите е да привлекат разнообразна аудитория от национален и интернационален мащаб, което ще повлияе благотворно върху туризма и икономиката на Пловдив. „Съживявайки вечния Филипопол, ще утвърдим позицията на Пловдив като водещ културен център, първия български град домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. и носител титлата за 2022-а за „Най-добра туристическа дестинация в Европа”, казват от екипа. Входът за всички събития е свободен. Организатори на фестивала е сдружение за исторически възстановки „Филипопол” с финансовата подкрепа на Община Пловдив.
 
 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
2.8/5 от 4 оценки
2.8/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?