2374

Анкета на "Марица": Кои пловдивски политици познавате?

При създаването на новата българска държава през 1878 г. и след Съединението през 1885-а Пловдив прави своята голяма саможертва и дава целия си експертен потенциал на София, като изпраща в новата столица цяла плеяда държавници и министри. Така е почти до края на Третото българско царство.

В годините на т.нар. социализъм градът губи ролята си на ковачница на управленски кадри. Тарторите на комунистическия режим недолюбват пловдивчани. Не само че не ги допускат до високите етажи на властта, а често командироват за партийни ръководители под тепетата другоземци.

Тенденцията се обръща отново в първите години на прехода, когато Пловдив излъчва президент, премиер, знакови министри и депутати. По време на управлението на ГЕРБ обаче местните кадри пак слизат от голямата сцена, а Пловдив дава на Народното събрание едни от най-незабележимите парламентаристи, някои не обелили и дума от трибуната за цял мандат.

За съжаление, ситуацията не се промени и по време на кабинета “Петков”. За разлика от служебните правителства на президента Румен Радев, в които Пловдив има значително присъствие, при Кирил Петков градът се отчете с двама зам.-министри - Мария Гайдарова (на образованието) и Георги Йорданов, чиято кариера като вице на Асена Сербезова в здравеопазването продължи съвсем кратко.
В същото време по избори е традиция основните претенденти да си дават лидерска битка в Пловдив.

Именно като депутати от града под тепетата тръгнаха към премиерския стол последните двама министър-председатели на България - Бойко Борисов и Кирил Петков. Преди това същото се случи с Жан Виденов и Иван Костов.
Кои обаче са местните активисти, които подготвят почвата за изборните успехи на началниците си в Пловдив?

Оказва се, пълни анонимници, непознати за съгражданите си с две-три изключения. Представяме ви хората, които дърпат конците в градските партийни централи в Пловдив, за повечето от които местните знаят съвсем малко. 

 

Ирина Инджова, барман

Нито един

В Пловдив съм отскоро и не познавам местните политици. Но към всички политици пожеланието ми е едно - да овладеят инфлацията. Да няма толкова високи цени на горивото и да имаш възможност да купиш в магазина всичко необходимо. Надявам се, че ще дойде времето, когато България се изравни с напредналите държави по стандарт.

Йоана-Марина Христова, студентка 

Не ме интересуват  

Не познавам местни политици и не се интересувам много от политика. Считам, че предсрочните избори са напълно излишни. Те нищо няма да променят, само ще забавят развитието на страната. България има нужда от стабилност.

Ангел Любенов, учител по физическо възпитание:

Онзи Тотев, с конфликта на интереси  

От местните лидери познавам бившия кмет, сега депутат Иван Тотев. Какъв е резултатът на неговото управление? Зоологическата градина от години не е завършена, улиците са в дупки, въпреки че са похарчени милиони,стадион „Пловдив” се разпада. На ​старата Гребна база нищо не е правено от 50 години. Спортните площадки не се поддържат. Всичко се спира заради конфликт на интереси, затова градът не върви.

Стоян Величков, пенсионер:

Живея в Испания и ги забравих 

Не познавам местни политици, защото от 20 години със съпругата ми, която е рускиня, живеем в Испания. Идвам в Пловдив да видя приятелите и близките. България твърде много се влияе от Русия,  което особено се засили след Втората световна война. И докато сме под влияние на Русия, нещата в нашата държава няма да се оправят. Аз очаквам, че до края на годината Путин да го няма.

Василка Тачева, пенсионерка:

Местните не важат. В Кирил и Асен ми е надеждата

Не знам кои са политиците в Пловдив, но искам Кирил Петков ​и Асен Василев да застанат пак начело на държавата. Двамата са завършили в чужбина, знаят по 3 - 4 езика, а Асен Василев е и отличен финансист. За съжаление, не им стигнаха няколко гласа, за да продължат да управляват.

Анкетата направиха Наташа Манева и Валентина Йеремиева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хана

Хана

13.07.2022 | 09:30

Браво на бабата! Само ПП!

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?