46
Следвайте ни

Английски компании ще помагат Пловдив да стане smart city

viber icon

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев посрещна посланика на Великобритания Н. пр. д-р Роб Диксън. На срещата присъстваха заместник областният управител Даниела Николова, Маргарита Вранкова - началник отдел „Координация и европейска интеграция на Областната администрация“, Теодора Манева от посолството на Великобритания и Дияна Видева от асоциация „Деметра“.

По време на посещението бе обсъден стремежът на Пловдив да се превърне в smart city  (интелигентен град) чрез развиването на т.нар. зелена икономика, намаляване на отпадъците, подобряване на транспорта и достъпността, на социалните услуги и насърчаване на устойчивостта. 

„Ние вече работим в тази посока“ - подчерта областният управител и даде за пример „Тракия икономическа зона“, в която има доста европейски компании. Очаква се през следващата година да стъпят и крупни инвеститори от Япония и Южна Корея. „Тракия икономическа зона“ е привлекателна за чуждите компании с това, че освен добра търговска инфраструктура, се изгражда и социална такава. Преди броени дни там открихме медицински център. В момента се изгражда общежитие за работници и служители, а скоро се очаква да отвори врати и детска градина за децата на работещите“, допълни Ангел Стоев. „Амбицията ни е Тракия икономическа зона да бъде изцяло с нулеви въглеродни емисии“, каза още той.

Н. пр. д-р Роб Диксън предложи съдействие от английски компании, които да окажат методическа подкрепа и подпомагане на процеса на преминаване към нулеви въглеродни емисии. 

На срещата бе обсъдена и темата за изграждането на регионален център за жертви на сексуално насилие. Процедурата е стартирана още през 2016 година, но пандемията от коронавирус е забавила дейността по проекта. Към момента заинтересованите институции са възстановили работата. Очаква се в най-скоро време да бъде избрано подходящо място за центъра. Ще бъде подписано споразумение, с което ще се постави началото на дейността му.

В края на срещата Ангел Стоев и Н. пр. д-р Роб Диксън си размениха подаръци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Dii

Dii

25.11.2021 | 14:47

С кмет като Зико, Пловдив може да стане единствено ГЛУПАВ city. По телешкия му поглед се познава. Бездарно волейболистче.

Отговори
0 0
пак реклама от Тотев, Стоянов и ония от Индъстри уоч

пак реклама от Тотев, Стоянов и ония от Индъстри уоч

25.11.2021 | 13:25

Пхахаха!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?