2374

Ангел Стоев: Собствениците на ВЕЦ-а в с. Кадиево да отстранят опасните дървета

Кметовете трябва да мислят дългосрочно за почистването на речните корита

- Г-н Стоев, каква е Вашата оценка за състоянието на реките в Пловдивска област с оглед на настъпващия дъждовен сезон?  

- Дейността по поддръжката на речните корита е приоритетна за нас, особено след тежкото бедствие, което сполетя няколко карловски села и населени места в общините Калояново и „Марица“. През пролетния сезон има по-голям риск от наводнения, отколкото през есенно-зимния. През пролетта, освен че има вероятност от обилни валежи, започва и бързо топене на снеговете, така че опасността от високи води е много по-голяма. 

- Кои са най-рисковите участъци и чии са ангажиментите за поддръжката им?

- Критичните участъци в Пловдивска област са основно по реките Марица, Стряма, Чая и Въча. Нашите превантивни действия по поддръжката им са базирани на доклад на Басейнова дирекция ”Източнобеломорски район“-Пловдив. В него ясно са очертани критичните участъци, като за това са информирани Областната администрация и общините,  за да може да се осигури проводимостта - кметовете в населените места, а Областната администрация - извън тях. Проблемните участъци се инспектират от назначена междуведомствена комисия, която изготвя доклад и издава препоръки за почистване със задължителен характер. В тази връзка Областната управа

има сключени договори с няколко фирми,

по които те имат ангажимент да почистват и укрепват коритата на реките извън населените места, като критичните участъци се определят и възлагат на база на докладите на Басейнова дирекция. За някои от фирмите се чака завършване на съгласувателните процедури с РИОСВ и Басейнова дирекция и тогава се издава разрешително за започване на дейностите по почистване.

Основните проблеми са по поречието на р. Марица и затова съсредоточаваме своите усилия за осигуряване в максимална степен на нейната безопасност чрез почистване в набелязаните критични участъци и недопускане на опасност от наводнения. По река Въча също има проблеми в района на мини ВЕЦ-а край с. Кадиево,  следим състоянието също на Стряма и Чая.

Критично остава състоянието на р. Марица в Пловдив. Ние все още

чакаме Общината да изпълни своя ангажимент

и да почисти от растителността коритото на реката в границите на урбанизираната територия, за което има осигурени от държавата 1,5 млн. лв., но по различни причини вече година няма сключен договор с фирма изпълнител.

Има също един критичен участък по Марица, който е на границата между  Пловдивска и Старозагорска област. Ние проведохме срещи със специалисти от Областна управа-Стара Загора, за да решим как ще стане почистването и  коригирането на речния участък. Очаквахме съдействие от Министерството на земеделието в лицето на „Напоителни системи“,  които трябваше да свършат това, но отказаха. Сега търсим друго бързо решение за този критичен участък.

Проблемен е и един участък до Стамболийски,

който, на практика, е станал вече непроходим. За почистването му има сключен договор с фирма „Агроника инвест“ ЕООД още преди да  поема поста на областен управител, но не може да се работи по него, защото е обжалван от природозащитна организация и вече повече от 1,6 г.  няма никакво съдебно решение. Това е крайно притеснително, защото при евентуално покачване на нивото на реката има реална опасност от наводнение в кв. Полатово. Ние нямаме право да се намесваме в работата на съдебната система, но е важен въпросът:  Кое е по-важно - животът на хората, имуществото им, стопанските дейности или някой застрашен животински вид?! Според информацията, с която разполагам, делото е насрочено през 2021 г. за  декември 2022-ра.

- Какъв е Вашият коментар по повод на сигнала на Любомир Томов, че по река Въча се носят дървета в района на Кадиево?

- Ние нямаме постъпил писмен сигнал от г-н Томов, а няколко снимки на телефона, от които става ясно, че в коритото на реката, в района на мини ВЕЦ-а край селото, има дървета, които всеки един момент могат да паднат в нея и да създадат сериозна опасност от наводнение. В тази връзка съм възложил Областна администрация и Басейнова дирекция да намерят законово решение и да накарат собствениците на ВЕЦ-а да почистят опасните дървета в територията, на която оперират. Ако паднат, те действително

могат да затлачат  моста и да предизвикат бедствие. 

- Кметовете обикновено казват, че нямат средства за реките. Каква помощ оказва или ще окаже правителството на общините за поддръжката им, чрез Междуведомствената комисия за превенция от бедствия и аварии или други фондове? 

- Вече няколко пъти изразявам ясно мнение, че кметовете трябва да мислят дългосрочно по отношение на почистването на речните корита в рамките на границите на техните територии.  Планирането им трябва да обхваща целия четиригодишен мандат, та дори и следващия. Още в началото на мандата трябва да се направят огледи и да се определи разчет на необходимите средства и да се предвидят в бюджета за всяка година. Така ще има време да се извършат  превантивни действия по един ясен и прозрачен начин, а не да мислим как да се справят с проблема едва като възникне. На базата на добре ориентирана във времето планова дейност на общините, държавата ще може да окаже помощ при недостиг на средства.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?