965

Ангел Стоев и кметове се възхитиха от космоса на Вълчан Петров

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев бе гост на официалното откриване на ретроспективната изложба на Вълчан Петров „Душата ми в храма“,  която събра десетки приятели и почитатели на твореца снощи в Зала „2019“ на Градската художествена галерия в Пловдив.

„Експозицията отразява моите творчески търсения през годините, в които се опитвам да чуя шепота на времето, да го разкодирам и чрез съвременните художествени средства да представя своята философска визия за света и съществуването – за големия космос – божествения и малкия космос – вътре в нас“, сподели авторът.

„В картините на Вълчан Петров могат да се видят хилядолетните пластове на Пловдив, а в някои от тях са претворени артефакти от археологията на древния град, създадени от неговите предшественици“, заяви при откриването изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов, който представи експозицията. Според определението му през годините художникът опитва „да обхване и пресъздаде космоса като художествен образ“.

Неговите творби са достойни за една митология. Търсенията са довели до „наследяване на основни кодове на културите по нашите земи и на света. Изкристализирал е образът на България, който представлява основа на едно модерно българско самосъзнание“.

„Благодарен съм за привилегията всеки ден да бъда сред творбите на големия художник, които оформят вътрешното пространство на Областна администрация“, сподели Ангел Стоев. По думите му трите монументални пана и стенописът в голямата конферентна зала превръщат сградата в истинско архитектурно и културно бижу, което впечатлява българските и чуждестранните гости.

Авторът, който на 18 май ще навърши 76 години, беше отрупан с цветя и поздравления.

Събитието събра представители на местната власт от три общини – Пловдив, Родопи и Хисаря, с които е свързан животът и творчеството на Вълчан Петров. Той е роден в Хисаря, твори и работи в Пловдив, но живее в с. Марково.

Да го поздравят дойдоха председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, ресорният заместник-кмет Пламен Панов, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, инж. Пенка Ганева – кмет на Хисаря. Червени рози му поднесе Десислава Терзиева – кмет на село Марково.

Изложбата „Душата ми в храма“ може да се разгледа до 30 май.

Вълчан Петров е роден в Хисаря на 18 май 1947 г. Завършва Художествената гимназия в София, а после и Художествената академия със специалност „Стенопис“ при проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. Член е на СБХ и IAA. Член на Дружеството на пловдивските художници. Преподавал в НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, бил е директор на Държавната художествена галерия в Пловдив, а от 1993 г. е  художник на свободна практика. От 1976 досега е автор на близо 50 самостоятелни изложби у нас и по света.

Автор е на повече от 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и на един стенопис в Пескара, Италия. Негови произведения са в колекциите на Национална галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив и още 16 градски галерии в страната. Творби на художника са притежание на музеи и частни коликции в Мексико, Бразилия, Япония, Канада, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Турция, Малта, Гърция, Швейцария.

Носител е на десетки престижни награди от България и целия свят. Два пъти е носител на наградата на Кмета на Пловдив (2015, 2021 г.) и е Почетен гражданин на Пловдив (2017 г.).

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?