Следвайте ни

Анести Тимчев: Пловдив ще се бори с 9 общини за 180 млн. от ОП "Развитие на регионите" ВИДЕО

viber icon

За 180 млн. лв. за развитие на градската среда ще се бори община Пловдив в новия програмен период на Оперативна програма "Развитие на регионите". 

Това заяви зам. кметът Анести Тимчев по време на отчета за свършеното през първата година от мандата си и бъдещите оперативни програми. По думите му програмата разполага с около 3 млрд. лева за градско развитие. 6 % от тях, което прави 180 млн. лева, ще бъдат за 10- те най-големи общини в България. 

При кандидатстването в новия програмен период има новости. Увеличава се размерът на съфинансиране от 15 % на 30 %. "Икономическото състояние на Община Пловдив позволява тя да отговори на условието", увери Анести Тимчев.

Освен това усвояването на средствата вече ще трябва да става два пъти по-бързо. Предимство при кандидатстване са интегрираните териториални инвестиции, т.е. проектите трябва да се основават на регионално партньорство. Според Тимчев това ще доведе до партньорство между община Пловдив и общините Марица и Родопи по проекти, свързани с отпадъците, водите, учебна инфраструктура. Вече са проведени разговори с община Марица. Предстоят такива с общините Брацигово, Пещера, Хасково, Казанлък и Свиленград. 

Местната власт работи и по план за интегрирано развитие на общината. Сред новите проекти е и социално икономическата интеграция на малцинствените етноси. За нея са насочени 1,590 млн. лева., а целта е да се създаде  работеща система за достъп до процеса на образованието и проследяването му. 

"Завършихме всички европроекти  на общината, сред които и за седемте нови социална услуги. Сградата, в която се намираше в дома "Рада Киркович"  е завършена, разполагат се мебелите. Разкрити са и двете социални услуги в ЖК "Тракия", къщата в район "Южен" и преходното жилище в "Тракия", обясни Тимчев. Стойността на проекта е 2, 391 млн. лв. 

В процес на изпълнение са общо 18 проекта на обща стойност  174, 481 млн.лева. От тях 115 млн. лв. са за интегрирания проект за водите.  Компостиращата инсталация вече има издаден акт 15.
 
 
 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?