Следвайте ни

Анести Тимчев: Община Родопи да плати доброволно глобата, иначе - строги мерки

viber icon

Община Пловдив е изпратила покана на община Родопи за  доброволно изплащане на задължението за ползване на сметището  в Цалапица, и ако сметките не бъдат погасени, ще се предприемат  други мерки. 

„Не ни се иска да стигаме до затварянето на депото в Цалапица за община „Родопи”, но каква вина имат хората, чиито отпадъци няма къде да се извозват? Водех много разговори с ръководството на общината. Казах: теглете кредит, както направи кметът на община Стамболийски. До този момент обаче решение няма”, коментира днес зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Община Пловдив е обжалвала акт, но ВАС потвърди, че трябва да плати 458 000 лева с лихвите вместо "Родопи".

Санкцията е наложена от РИОСВ за това, че за 2014 г. от Регионалното сдружение за управление на отпадъците , чийто председател е кметът на  община Пловдив, не са преведени дължимите отчисления за ползване на депата за отпадъци.  По закон до март 2021 г. за внасяне на средствата  във фонда отговаря председателят на сдружението или конкретно  - кмет на най-голямата община.

 Актът на РИОСВ  е връчен на община Пловдив  в края на 2019 г.  В началото на 2020 г. се оказва, че от РИОСВ със закъснение  съставят още един акт – за непреведени пари на „Родопи” за 2015 г.

От 2016 г. от "Родопи"  започват да се изплащат дължимите пари, а след март 2021 г. се променя законът, и вече всяка община поема отговорността за отчисления към еко фонда, а не един кмет за всички. 

Продължаваме да търсим решение от тази неприятна ситуация, каза Анести Тимчев. 

"Общините Родопи и Стамболийски  нямаха достатъчно средства в техните бюджети, затова не са превели отчисленията в срок", обясни бившият кмет Иван Тотев. Той подчерта, че не става дума за санкция, а за изплащане на сумите, начислени на един тон отпадъци. С общините, които бавеха отчисленията  бяхме подписали споразумение за разсрочено погасяване на задълженията , напомни Тотев. 

Бившият кмет твърди, че и по времето на неговото управление са били водени неведнъж разговори с ръководствата на общините за отчисленията, но нямаше как да бъдат предприети драстични мерки от рода на затварянето на депото в Цалапица за тези населени места.  

Задължението на община Родопи е изплатено тези дни от бюджета на Пловдив.

”От НАП ни се обадиха, че ако до два дни не внесем парите, ще ни запорират сметките. В резултат на това бяха принудени тези дни спешно  да преведем 458 000 лева от нашия бюджет , които представляват задължението на община „Родопи” за 2014 г.”, обясни зам.-кметът по финанси Йордан Родопски. 

Община Пловдив води второ дело в съда – този път обжалва  акта на РИОСВ, според който над 300 000 лева отчисления не са внесени от „Родопи”. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

МАГАРИЦА КОЯТО ПЛАЩА КРЕДИТИТЕ

МАГАРИЦА КОЯТО ПЛАЩА КРЕДИТИТЕ

08.07.2021 | 14:06

теглете кредит, както направи кметът на община Стамболийски. КАЗА НЕЗНАМ СИ КОЙ ТОВА ДА НЕ ТИ Е КАРУЦА .....

Отговори
2 2
биографии

биографии

08.07.2021 | 13:39

Ето един много ценен кадър на ГЕРБ - най-младият член на БКП, приет още преди да е навършил 18 години!

Отговори
5 1
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

08.07.2021 | 15:34

ВСЕ НА ЗАВЕТНО МЯСТО Е СТОЯЛ

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?