Следвайте ни

Анести Тимчев: Няма как с грохнала техника Пловдив да се почиства като европейски град ВИДЕО

viber icon

Не е възможно с машини на 20 и повече години да се поддържа чист Пловдив и той да изглежда като европейски град. Това обясни зам.-кметът по екология Анести Тимчев пред общинските съветници, които дойдоха по негова покана в базата на двете най-големи общински предприятия - „Чистота” и „Градини и паркове”. 

Повод за спешната обиколка е исканият заем от общината, с част от който е предвидено да се направи модернизация на двете комунални фирми. 

Кредитът, който  ще се обсъжда на утрешната сесия  на местния парламент, няма да бъде подкрепен от най-голямата група- на ГЕРБ. Освен председателя на Общинския съвет Александър  Държиков  нито един от съветниците на ГЕРБ не откликна на поканата на Анести Тимчев.  Представители на БСП, Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив и ВМРО обаче дойдоха да се запознаят със състоянието на техниката. 

И все пак старейшините, които дойдоха в базата, се брояха на пръстите на двете ръце. Показаха им камион, който се използва при поливането на тревни площи, който е от 1980г. Разходите за гориво на машината били високи. Близо до камиона се намираше и бус подпрян с трупче.

От 2011 година досега в актива на „Градини и паркове“ има само 8 нови микробуса Фолксваген Крафтер, които вече са в края на жизнения цикъл, обясни шефът на „Градини и паркове” Веселин Козарев. От думите му стана ясно, че 23 бригади, които се грижат за зелената система на града, разполагат само с 12 транспортни средства. „Това означава, че някои от бригадите нямат транспортно средство, на което да качат косачка, работници, а територията им е в порядъка на 5-6 км. Те са принудени да ходят пеш и да носят на рамо техниката“, добави Козарев.

Да се правят чести ремонтни дейности се налагало и на техниката на „Чистота“, отбеляза шефът на общинското предприятие Димитър Георгиев. И когато се наложело тя да бъде извадена от графика, докато се ремонтира, служителите не успявали да наваксат. Това от своя страна водело до недобри условия на живот за гражданите. „При последните машини, които са закупени на лизинг, лизингът беше 5.3%, а кредитът ще е с лихва 0,5%“, аргументира се Георгиев. На общинските съветници стана ясно още, че нещо, което може да бъде свършено от машина, се налага да се прави ръчно. Така нормата на една жена е 10 дка ръчно метене.

" Комуналните услуги са лицето на една община. Не бива да лъжем гражданите, че имаме големи амбиции, а в същото време да не ги реализираме. Не може за няколко години да се закупят 8 средства, да бракуваме 38 и да изоставаме в темповете на развитие на града.", отбеляза зам. - кметът Анести Тимчев и предупреди, че ако сега успяват да се справят, то до няколко години ситуацията ще стане фатална. Той допълни още, че през 2020г. са отишли 400 000 лв. за ремонти и сервизни части на техниката. По думите му няма как зелените площи да се увеличават, а общината да няма възможност да поддържа съществуващите.  

 Тимчев отново припомни, че от искания заем 30 милиона са за инфраструктурни обекти и 10 милиона - за двете общински предприятия.  5,75 млн. лева са за закупуване на нова екологична техника. С тях ще бъдат закупени 50 нови съоръжения и 5 транспортни средства – на метан или ток. Това са съоръжения за машинно метене, товарни автомобили с цистерни, почистващи машини, както и три зарядни станции.

2,45 млн. лв. са предвидени за ремонтиране и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64. Според зам.-кметът Анести Тимчев по този начин ще се освободи едно перо от общинския бюджет, което може да бъде пренасочено към строеж на нова детска градина.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Алооооо, спрете се вече

Алооооо, спрете се вече

14.07.2021 | 12:24

Какво е това безумие да се купуват машини за "Чистота". Нали частната фирама на Търев и Колев - КМД, чисти на 90 % града. "Чистота" имат спогателна, второстепенна роля. Защо правите пловдивчани на балъци. Всяка година от бюджета на Пловдив се плащат по близо 30 милиона на Атанас Търев и съветника Георги Колев, а сега искате и машини да им купувате. Спрете се вече - това са колосални кражби. Почистването на Пловдив с всичките му съпътстващи дейности не струва повече от 5, 6 милиона на година, другото се прибира и разпределя в частен интерес и далавера.

Отговори
2 0
Чичко паричко

Чичко паричко

13.07.2021 | 23:23

Кяк няма винаги пари, няли заеми теглите, а??? Това управление в тая община е само от нека,дърници, защото не дават шанс на хора които са в час и могат и разбират щото ще им бъркат схе.митЕ

Отговори
0 0
Хайде холан

Хайде холан

13.07.2021 | 21:41

Този играе ролята на лисугера в кокошарника.

Отговори
2 0
Срамота!

Срамота!

13.07.2021 | 19:53

Тази набръчкана мастия, защо се показва ами не се скрие в нужника!

Отговори
3 3
Баба Зика!

Баба Зика!

13.07.2021 | 19:50

Дъртата баба Анести се е насрала и яко пахнет! ! Някой да и смени памперса, че много лошо мирише бе, на наакано! Пуф, пуснете климатика бе геронтафили!

Отговори
5 3
Баба Мента!

Баба Мента!

13.07.2021 | 19:42

Да, няма как Пловдив да се развива след като го управляват грохнали и провалени хора! Пловдив от освобождението на сам не имал по - просто, тъпо, неграмотно и без идейно управление! По крадливо и най-крадливо е имало и това са двата мандата на лицето ИБТ/Мамения!/! Клептоман и простак на който в Автото името му е било Ванчо Тъпото!

Отговори
4 2
Абе,

Абе,

13.07.2021 | 17:39

Др. Тимчев, то и ти си грохнал и си за пенсия ама пак си се намърдал в администрацията. Така и машините

Отговори
5 2
Дии

Дии

13.07.2021 | 17:05

Ами вземете машини на лизинг и си плащайте вноските, или ви е толкова раздут щата че не можете да се издържате сами? Или искате да си купите електрически коли и няма да ги избиете по никакъв начин? Или искате да ви дадат много пари и вие да направите една нагласена поръчка и да гушнете чанта с мангизи. Преди години исках да участвам в обществена поръчка на Паркове и градини и така бяхте разделили лотовете че никой освен вашия човек да не може да участва. Теглене фирмен заем. Все пак сте най голямата фирма в областта, с над 10 000 работници. Банките ще се бият да имат такъв клиент. Дали?

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?