Андрей Атанасов не подаде оставка

Апелативният прокурор Андрей Атанасов вчера се яви пред колегите си от етичната комисия към Висшия съдебен съвет заради контактите си с Красьо Черния. Дадоха ми възможност да изложа становището си, за което съм им благодарен, каза пред "Марица" Андрей Атанасов. Казах им, че след като въпросът е стигнал до етичната комисия, те са хората, които трябва да решат.

Те затова са избрани и трябва да преценят има ли нарушение и колко тежко е това, ако има, допълни прокурорът. След това обясни, че по закон няма право да коментира повече, след като е имало заседание на етичната комисия.

Според процедурата, ако реши етичната комисия, че има нарушение, предлага на ВСС да се образува или не дисциплинарно производство. След това дисциплинарен състав може да събира доказателства, да изслушва свидетели и да предложи на ВСС, който гласува решение, което подлежи на обжалване. За цялата процедура има установени срокове според Закона за съдебната власт.

Ако се стигне до временно отстраняване на апелативния прокурор от длъжност, ситуацията в Пловдив става интересна. В момента мандатът на двамата му заместници е изтекъл, а нови не са назначени. Така може да се окаже, че един от най-големите апелативни райони в страната, в който влизат окръжните прокуратури на Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Пазарджик и Хасково, остава без началници. Заедно с Атанас Атанасов обяснение пред  комисията даде и Милчо Ванев, заместник-председател на Апелативния съд във  Велико Търново. Той обаче подаде оставка.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
трайчо

трайчо

01.11.2009 | 20:25

ХОРА, недейте, така бързо да решавате! Ами, ако този Красьо Черен ли бил, Бял ли бил по някакъв начин е успял да се добере до някакъв секретен телефонен указател на големите ни магистрати/АМА, кой ли пък му го е дал/ и просто е искал да упражнят правозащитните си правомощия за да го защитят ОТ НЕЩО ЗА КОЕТО Е НЕСПРАВЕДЛИВО ОБВИНЕН!? ИНАК И АЗ НЯМАМ ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ! АМА ПЪК И ДРУГО СЕ ПИТАМ, ВЪВ ВСЕКИ ЛИ СЪДЕБЕН РАЙОН ИМА ТАКЪВ ПРОБЛЕМ ТОЗИ ЧОВЕК, ЧЕ ДА ГИ ОБИКАЛЯ КАТО НА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ НА БКП/БСП/ ФУНКЦИОНЕР!? АБЕ ДА НЕ СЕ БУДАЛКАМЕ ВЗАИМНО! ИМА НЕЩО ГНИЛО ТУК И АКО СМЕ БЪЛГАРИ, ТРЯБВА ДА НЕ СПИРАМЕ ДА ПИТАМЕ ДОКАТО ТЕЗИ ГАЩНИЦИ НЕ СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ И НЯМА НОВО РЪКОВОДСТВО /ПО СИЛАТА НА НОВ ЗАКОН / НА СЪД И ПРОКУРАТУРА! НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ И ПИШЕТЕ!

Отговори
0 0
ХАН КРУМ-чо

ХАН КРУМ-чо

01.11.2009 | 08:34

С отстраняването на Андрей Атанасов ще приключи, може би (?!) една ера, в която прокуратурата в Пловдив тотално контролираше бизнеса. Нещо повече, висшите пловдивски магистрати, начело с бившия апелативен прокурор Росен Димов бяха повече бизнесмени, отколкото прокурори. В САЩ прокурорите са избираеми и са част от изпълнителната власт. Ако прокурорът се бори с престъпността и има резултати, ще бъде избран, ако се занимава с далавери, той или семейството му, да се изявяват в бизнеса. В този град страхът така е сковал всички, че в навечерието на 20-годишнината от началото на демократичните промени, вече просто ме е срам, че живея в тоя град. Всички знаят за бизнеса на Росен Димов, всички знаят битката на неговия стол да седне точно Андрей Атанасов. Днес съмненията, че за тази цел и Красьо Черничкия е дал своя принос са толкова много, че с нетърпение трябва да очакваме решението на дисциплинарната комисия. Лично за мене дилема няма, след като няма достойнството да си подаде оставка, Атанасов просто трябва да бъде дисциплинарно уволнен. Ако това стане, време е и много други да проговорят за това, което ставаше в последното деситилетие в Пловдив. Все пак в навечерието на 20-годишнината от 10 ноември сме, а страхът е като от времето на Априлския пленум. Бъдете сигурни, тях сега повече ги е страх от Вас...

Отговори
0 0
Тодорът

Тодорът

31.10.2009 | 17:55

Новина на деня: Облякла си Червената Шапчица минижупчето и тръгнала към баба си. В гората срещнала Вълка. Той се зазяпал по голите й краченца и късата й поличка, а тя почнала да го разпитва: - Вълчо, защо са ти такива големи очите? - За да те виждам по-добре. - А защо са ти такива големи ушите? - За да те чувам по-добре. Поогледала го Червената Шапчица отзад и отдолу и попитала: - Вълчо, защо ти е толкова голяма опашката? - Това не е опашка... - отговорил Вълкът и се изчервил. - А какво е това тогава? - попитала Червената Шапчица. - Я виж, ти! - възмутил се Вълкът - Млякото й още незасъхнало по устата, а каkви въпроси задава! - Това не е мляко... - отговорила Червената Шапчица и също се изчервила. А прокурорите ще започнат да подават оставки, а?

Отговори
0 0
Дедо Трайчо

Дедо Трайчо

31.10.2009 | 17:50

Това че не е подал оставка не е новина. Бихте ли ни информирали, когато подаде оставка

Отговори
0 0
бай Иван

бай Иван

31.10.2009 | 17:36

Най-вероятно никой не ги е разработил (нито изработил). Това е просто стара традиция. А този, черничкия, ами той май става за главен прокурор, справя се успешно, уважават го магистратите (каквото и да значи това).

Отговори
0 0
трайчо

трайчо

31.10.2009 | 16:10

трябва време за такива работи да не се бърза! видите ли това наверно е някакво провокация на този Красьо и лошите хора! ама защо толкова много доказани и високопоставени магистрати са клъвнали на такава разработка! кой ги разработи!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?