Следвайте ни

ВАС спря рязането на тролейбусните жици и в "Тракия"

Докато върховните магистрати се произнесат, мрежата вече е продадена

viber icon

Върховният административен съд с друго свое решение спира свалянето на тролейбусната мрежа и в „Тракия”, като отменя  заповедта за демонтаж, издадена от  районния кмет Костадин Димитров на 19 декември 2018 г.  

Решение  №7303 е постановено от ВАС  на  11 юни тази година и  не подлежи на обжалване.  

Със заповедта  си  районният кмет нарежда на фирма „Градски транспорт” АД да премахне  въздушната  контактна мрежа  в „Тракия” с мотив, че тя е опасна, като се позовава на чл. 195, ал. 6 от  ЗУТ.   Повод за това  е поредната авария със скъсани проводници. Разпореждането е обжалвано от фирма "Градски транспорт - Пловдив" АД . Жалбата е отхвърлена на първа инстанция  в Административен съд - Пловдив, но е приета за основателна от върховните магистрати. В резултат те отменят и решението на ПОС.

Становището на ВАС е, че въздушната контактна тролейбусна мрежа не  е застрашена от самосрутване и следователно не представлява опасност за хората.  Вещото лице е посочило, че като цяло ВКМ на тролейбусния транспорт на територията на район „Тракия“  не създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия и може да бъде заздравена.

Междувременно обаче синдикът на "Градски транспорт - Пловдив" АД обявява 60 000 метра  тролейбусна мрежа на търг, за да се разплати с кредиторите, тъй като дружеството е обявено в несъстоятелност и трябва да погасява  дългове.  Първоначалната обявена цена е 292 383 лева. Търгът с тайно наддаване е спечелен от столична фирма.      

От "Градски транспорт - Пловдив" АД обаче атакуват продажбата, в резултат на което демонтажът е спрян до окончателното произнасяне на съда. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Хепи

Хепи

24.06.2020 | 14:19

На ул Н.Шилева и та кръговото на околовръстното на Тракия е така увиснала мрежата,даже наскоро един ТИР я беше закачил...Като стане някоя беля,дано да няма жертви,ще е виновен ВАС и вещото лице...

Отговори
1 1
ДАМ

ДАМ

24.06.2020 | 08:28

И тъй като снимката е от плевенски тролейбус да ви кажа , че в Плевен градският транспорт е предимно от чисто нови тролейбуси , закупени миналата или през 2018 година .

Отговори
3 0
Прокурор

Прокурор

24.06.2020 | 08:10

Това вече е ОПГ създадена от лицето И. Т. бивш кмет, което в престъпно сдружение с К. Д. и Г. С. РАЙОННИ Кметове под негово ръководство унищожават тролеите на Пловдив в интерес само и идинствено на частните превозвачи и в ущърб на пловдивчани! Чакаме арести!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?