Следвайте ни

Американка се излекува от депресия с български занаят в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Слънчеви пана, шалове от кашмир, часовници с портрети и изделия от дърво продават на шарените сергии на Малката главна в Пловдив

 

Чудесните тъкани платна, изработени от майстора занаятчия Слава Балджиева, помогнаха на американка да се излекува от депресия. Жената, която живее в САЩ, е пристигнала със съпруга си в Пловдив, обикаляйки европейските градове, за да се отърсят от сполетялата ги беда. Къщата на семейството е изгоряла и стопанката не е могла да преживее загубата на  граденото с много труд.

„Дойде при мен в ателието и така се запали, че останаха с мъжа й повече от месец в Пловдив. През цялото време идваше при мен да я обучавам.

Тръгна в по-ведро настроение и скоро ми писа, че напълно е излекувана и си е взела малко станче, за да тъче за новия си дом, за приятели и за душата”, разказва Слава Балджиева, една от участниците в Панаира на занаятите. Поредното изложение, организирано на Малката главна от Регионалната камара на занаятите и Община Пловдив, е открито от 20 май, а днес и утре  всеки, който обича това  изкуство, може да види творбите на майсторите. 

Паната на Слава Балджиева, изработени в слънчеви нюанси, носят български дух  и настроение  - Асенова крепост, Етнографски музей, църкви, цветя. Има и артпана.  Една от творбите на майсторката краси Ритуалния дом в  Созопол ​-две ръце на младоженци пускат гълъб, символ на любовта и мира.

Страстта към занаятчийството, на което Слава е посветила 30 години от професионалния си живот, е заложена генетично. Три четвърти съм родопчанка, родата ми е от Смолянско, а родопското сърце, знаете, е голямо, споделя Слава. В детските си години обичала да рисува, а като пораснала, открила, че я влече  да майстори на стан. Занаятът стана част от моя живот, защото всичко, което изработваш с ръцете си, създава удовлетворение, спокойствие и вяра, изрежда майсторката.  

С обожание разказва за  децата и гостите от Америка, Канада, Холандия, които обучавала като член на Регионалната занаятчийска камара. Ул. „Стръмна” в Стария град, известна като улица на занаятите, е посещавана често от чужденци, дипломати, посланици. Момиче - саксофонистка  от САЩ, пристигнало в Пловдив по програма „Еразъм” да взима уроци на кавал, цял месец се е учило  как се изработват тъкани пана. „По-късно, вече като порасна, ми се обади, че е взела стан от Норвегия”, спомня си Слава Балджиева. 

Жените се спират пред щанда с ефектни шалове на Спаска Георгакева. Те не са обикновени - изработени са от кашмир, вълна от бебе камила, як и чибут - порода овце, които се развъждат в едноименната  местност в Южна Америка. Търсенето е голямо, защото

този плат има способност да запазва температурата през зимата, 

а през лятото защитава тялото от слънчеви лъчи, обяснява Спаска. За такива шалове се използва техниката на мокро плъстене, близка до направата на хляб с месене и удряне с точилка, за да се постигне здравина, описва майсторката. На занаята се учила в Москва, Одеса, в Китай и Турция. Тръгнах от един сън -видях шатра, подобна на тази,  посочва развяващите се на вятъра шалове жената.

Гравьорът  Пламен Иванов и съпругата му Мария - майстор в сянка, както той я нарича,  са изминали 270 км от Монтана, за да участват в пловдивския Панаир на занаятите. Сергията е препълнена с изделия от дърво, включително

часовници с портрети на цяла плеяда национални български герои.

Техните ликове са гравирани и на други  сувенири  с надписи и послания, подходящи  за всеки повод.  Има дъски за рязане на хляб  - с изкусна пирография и с две „лица”, като другата  страна можем да ползваш за мезета и малки чашки. Пламен показва и едно от последните творения - кутия от дърво, в която си поставяш бутилка с алкохол, а след като я затвориш, придобива форма на бъклица. За привържениците на нестандартни атрибути са донесли няколко варианта на  чудна подставка за вилици, отвертки или моливи с череп.

Любовта към занаята е завладяла Пламен Иванов още в детските години, когато е учил в монтанската школа по изкуствата. Нашият край държи на българските традиции, а и ние със съпругата сме националисти, държим на нашенското, казва майсторът, изкарал три години в Германия, но се е завърнал при корените си в Монтана. Радвам се, че в града ни все повече  се налага българският стил, занаятчийството е развито в Троян, но в Пловдив е най-силно, отбелязва Пламен.

 

От пиле мляко

На шатрите, разпънати на Малката главна, майсторите предлагат изделия от кожа, дърво, тъкани. Има всичко - от блузи с българско везмо и национални носии  до бижута от естествени камъни и шапки за елегантни дами. Занаятчиите се надпреварват да предлагат ръчно изработени бъклици, чанти от естествена кожа, кошници. Има дори и шекерджийница със захарни петлета.

Снимки Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?