Следвайте ни

Альоша FOREVER! Няма кой да го измести

Вече 62 години няма паметник, който да конкурира статуята на съветския войник в списъка със символите на града

viber icon

В Пловдив има стотици паметници и мемориални плочи, които би трябвало да пазят духа и историята на града и в същото време да привличат туристите. Само в Цар-Симеоновата градина те са над 20. Вече 62 години обаче комунистическият Паметник на съветската армия, по-популярен като Альоша, няма реална конкуренция, когато говорим за символите на града. Братската могила отдавна загуби битката с времето, а статуята на Съединението не успя да се превърне в притегателно място, макар да е свързана с най-значимото историческо събитие с марка Пловдив. Според специалистите, за да се превърне един паметник в символ, е изключително важно мястото, на което е позициониран. Типичен пример за това е статуята на Мильо под стълбището на Каменица. Около него от години се води дискусия. Някои са "за" закачливата скулптура, други твърдят, че едва ли е най-подходящо именно Мильо да посреща туристите на пъпа на Пловдив. Гостите на града обаче видимо го харесват и без да се интересуват с какво точно е значим Мильо, не пропускат да се снимат до него. И това е именно защото мястото за статуята е перфектно. Сега подобна дискусия се разгаря и за най-новия монумент, който предстои да бъде изграден в Пловдив - "Пантеон на загиналите във войните за национално обединение". 


Патриотичната идея за „Пантеон на загиналите във войните за национално обединение“ бе лансирана от Инициативен комитет преди 2 години и половина. Ентусиастите предлагат той да бъде вдигнат на Младежкия хълм в зелената площ между ул. "Любен Каравелов", сградата на Стоматологичния факултет, бул. "Христо Ботев" и частния имот до бензиностанцията.  

Община Пловдив вече даде "зелена светлина" на тази инициатива със свое решение от септември 2018 г. 

Монументът ще е символ на преклонение пред загиналите в петте войни за национално обединение на България - Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна, обясняват от групата. Идеята на инициативния комитет и в частност на скулптора и художника Жорж Трак е мемориалът да е с класическата външна форма на подкуполно пространство, той ще има пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Инициативата бе обявена в началото на годината при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. Зад нея се обединяват общественици и творци, хора от различни политически партии: освен инж. Иван Тотев в комитета са кметът на града от 1999 г. до 2007 г. д-р Иван Чомаков, Амелия Гешева, Стефан Шивачев, Лука Станчев, бригаден генерал Явор Матеев, Петър Мутафчиев, Захари Георгиев, Снежана Фурнаджиева, Георги Иванов - Жорж Трак, Койчо Русев, Димитър Манев и Димитър Севов. Прогнозната стойност на мемориала е между 300 и 400 хил. лева.

Идеята обаче срещна отпора на ландшафтните архитекти. Те приветстват патриотичния  заряд, само че питат това ли е най-подходящото място за монумента? Задочният спор между ентусиасти и архитекти за пореден път повдигна въпроса: как ситуираме паметниците си в градската среда. Дали ги поставяме произволно в пространството, или мислим как те, съвсем естествено, да се превърнат в места на паметта и едновременно с това - в туристическа атракция.   


Хасково ни бие с Богородица

Монументът на Богородица е една от 10-те причини да посетите Хасково, приканват туроператори. Хиляди туристи изкачват хълма Ямача, за да разгледат отблизо пазителката на града. Атракцията е толкова сполучлива и точно на мястото си, че дори влезе в Рекордите на Гинес като най-голямата в света статуя на Дева Мария с Младенеца.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?