49
Следвайте ни

Ало, НСИ ли е? Мъж олекна с 10 лв. в онлайн преброяването

viber icon

Възрастен мъж от Пловдив олекна с 10 лева в стремежа си да е изряден към държавата. 

Борис Щерк приел присърце кампанията на НСИ и понеже е технически грамотен, решил да преброи домакинството си онлайн, вместо да чака анкетьор в дома си. Влязъл в електронната система, попълнил част от данните, но не могъл да се ориентира какво се иска в няколко от въпросите. Пенсионерът следил новините и бил наясно, че НСИ са отворили горещи линии за въпроси на граждани. Единият посочен на сайта на Статистическия институт бил стационарен, а другият ​- кратък мобилен номер *2021. Човекът избрал втория и започнал да набира. Линията е автоматична и приятен глас му съобщил, че трябва да изчака, защото всички оператори в момента са заети. Борис Щерк почакал, после затворил, след няколко часа пак опитал, но отново ударил на камък - нямало свободен оператор. И това се повторило неколкократно. В края на краищата пловдивчанинът не се свързал с НСИ, но пък сам се справил с попълването на информацията за преброяването.

И мислел, че е приключил с ангажимента си по националното преброяване, докато не  получил сметката си за телефон за септември и се оказало, че многократните неуспешни опити  да се свърже с НСИ са му донесли сметка от 10 лева отгоре.

„Обажданията към национален номер *2021 са възможни от мобилни и фиксирани номера.  Потребител на мобилна услуга ще заплаща разговора на цената на един разговор в мрежата на телекомуникационния оператор, на който е абонат", обясниха от НСИ. Абонатите на "Теленор" и "Виваком мобайл" могат са възползват от „безплатните си минути“, ако разполагат с такива. За абонатите на А1 обаче цената за обаждане към *2021 ще бъде съгласно абонаментния им план за мрежата на А1“, допълват от НСИ. Борис Щерк бил клиент именно на А1 и оттам идва увеличението на сметката му за телефон. 

Много компании и администрации поддържат такива национални телефони. По правило тези, които започват с 0700, се таксуват според абонаментния план на клиента, а тези с 0800 са безплатни за обаждащия се. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дъртьо дъртев

Дъртьо дъртев

04.11.2021 | 15:03

Така е дАтите са много грамотни и се мислят за голяма работа ама и те като нас младите за никав seshtash se k y p не стават и само се правят на голям работа

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?