3906

"Ален мак" пак на тезгяха

Три години след като бизнесмен от Сандански купи някогашния соцгигант

Някогашният соцгигант „Ален мак“ се продава. На тезгяха е целият терен с РЗП от 33 071 кв.м. Според брокери търсената цена е около 10 милиона евро. Това прави по 300 евро/кв.м. 

Обявата за продажба идва почти три години след като теренът и сградите на емблематичното пловдивско предприятие бяха закупени от предприемача от Сандански Илия Пасков. Неговата идея беше да преустрои мястото в бизнес и логистичен център със складови помещения, които да се отдават под наем. Въпреки че бизнесменът дотогава нямаше нищо общо с града под тепетата, той обеща да запази като реликви спомени от славната история на козметичния гигант и дори да обособи нещо като музей на територията му.  После обаче дойде ковид кризата и плановете, които, така или иначе, бяха в съвсем начален етап, не се задвижиха.

„Не съм се отказал от тази инвестиция. Просто искам да пробвам имотния пазар, тъй като пловдивският е доста специфичен“, коментира за „Марица“ Илия Пасков. За терена на „Ален мак“ вече има направени два идейни проекта за много пари, но всичко става трудно, допълни той.

Специалисти по имотните сделки обаче коментират, че неофициалната цена за терена е  прекалено висока. Имотът е застроен със стари и амортизирани сгради, така че сериозен харч за бъдещия купувач  ще е само разчистването на терена. „Реалната цена е около 200 евро/кв.м, като половината от сумата ще отиде само за разчистване на терена. Така разумната цена за този терен е около 6 милиона евро, с оглед на ситуацията на пазара на имоти“, коментира пред „Марица“ експерт по сделките с индустриални имоти.

 Според специалиста в момента под тепетата няма инвеститор, който би вложил 10 милиона евро в парцела на соцлегендата. Локацията на бившия „Ален мак“ е на една от изходните артерии на Пловдив, което предполага сериозно обследване на бъдещата функция на терена. Освен това купувачите, включително и големите играчи на пазара на имоти, в момента са в ситуация на изчакване. Така че неофициално спряганата сума вероятно ще трябва да се редуцира надолу. 

Самият Илия Пасков не назова пред "Марица" дори и ориентировъчна цена, на която е готов да се раздели с емблематичния за Пловдив завод. Той обаче смята, че разчистването на терена не е никакъв финансов проблем, защото в  сградите има поне 500 тона желязо и инертни материали, които могат да се изтъргуват.

Бизнесменът е познато име в туристическия бранш в Югозападна България. Той е собственик на 4-звездния СПА хотел „Спартак“ в Сандански (новото име на "Свети Никола") и управлява с концесионен договор градската баня в града.

Автори: Вяра Порязова, Даниела Арнаудова

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
църният Мавър Приватизатор

църният Мавър Приватизатор

24.05.2023 | 15:07

никога не сме живели по-богато и по-добре от сега! Ние -да, за вас не знам!

Отговори
1 0
ШИ БАНИ ГЯУРИ

ШИ БАНИ ГЯУРИ

24.05.2023 | 09:56

МОЗЪЦИТЕ СА ВИ АМОРТИЗИРАНИ! МРЕТЕ ПО-БЪРЗО БЕ! МАЙКА ВИ БЪЛГАРСКА ДА Е ВА СКА ПАНА!

Отговори
1 11
Гражданка от Кършака

Гражданка от Кършака

24.05.2023 | 09:49

Жалко за хубавото предприятие с история и постижения!

Отговори
13 0
Гражданка от Кършака

Гражданка от Кършака

24.05.2023 | 09:48

Боклуци долни и нагли! Едно престижно предприятие разсипано от лаком г.ъз безмозъчен!! Предприятие което беше на световно ниво и хранеше стотици семейства!! Да се отнемат щом са оставени и разсипани не да печелят от немърливостта си! Да се огледат условията и договорите когато са придобити...

Отговори
15 0
Ицо

Ицо

24.05.2023 | 09:23

Нека продаде имота на ценяха на която го е купил. Той не вложил нищо в само празни обещания.

Отговори
15 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?