4020

Александър Константинов, бивш зам.-кмет по екология: Сигурно ще се смята на калпак, но събираемостта ще е проблем

Сагата с таксата за битови отпадъци има много дълга история. Още през 2008 г. бях включен в една работна група заедно с други зам.-кметове в Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите. Някъде в архивите на Общината има анализи, таблици и други варианти за решаване на проблема. България е единствената страна в Евросъюза, която определя таксата за битови отпадъци (ТБО) на база данъчна оценка. Това я превръща във втори данък недвижими имоти, което противоречи както на нашите закони, така и на европейските регламенти. През годините сме имали десетки предупреждения от Еврокомисията, че ако не си променим наредбите, ще последва наказателна процедура. Защо когато този проблем се постави на масата, на всеки кмет му се качва кръвното налягане на 200? Защото сегашният метод на изчисляване е много лесен за администриране и приходите се изпълняват 80-90 процента. 

По всичко личи, че този път няма да има поредното отлагане, и от 1 януари 2025 г.  общините ще трябва да събират ТБО по нов метод. Времето, което остава, не е толкова много, като се разбере каква огромна работа трябва да свърши администрацията до края на годината. Големите общини няма да имат много варианти, защото не могат да осигурят денонощен контрол на съдовете за събиране на отпадъци, който да гарантира, че там ще се изхвърлят само брандирани от Общината чували със смет.

Няма как да се организира и контрол за групови съдове на една кооперация и голям жилищен блок. Остава само един приложим универсален метод - на жител от града. Това изисква създаване на изцяло нова база данни в Общината на регистрирани жители, като тук трябва да се уточни дали по "настоящ" или по "постоянен" адрес. Проблем са и хилядите нерегистрирани жители на общината, които също генерират отпадъци. Общинските съветници ще трябва да решат дали ще има възрастови граници, или и бебетата ще плащат ТБО. Всичко това ще обърне тотално тежестта на плащане - сега една възрастна жена, живееща в голям апартамент в центъра, плаща голяма сума заради високата данъчна оценка. От следващата година тежестта ще падне върху многодетните семейства. При необходими 50 млн. лв. годишно и 350 000 граждани (с бебетата) на един жител се падат около 150 лв., а на едно четиричленно семейство - 600 лв. годишно.

Ако се изключат определени възрастови групи, например деца до 7 години, сумата на един жител ще нарасне на над 160 лв. на жител. 

За общината този метод е възможен, но има един голям проблем - събираемостта. Има една определена група жители на Пловдив, които не обичат да плащат наеми, такси, данъци и други общински задължения. В същото време в тези квартали Общината изразходва огромни средства за почистване от битови и строителни отпадъци. Как ще бъде решен този проблем, не зная, но не му завиждам на кмета за това, което го чака.  

Ние като народ сме много странни. Когато пресечем границите на страната, спазваме стриктно всички задължения - от ограниченията на скоростта до боклуците в градинките. Върнем ли се в страната, си сменяме "чипа" и започваме да нарушаваме всички правила, закони и наредби. В същото време са възхищаваме на чистотата и реда в Германия или Швейцария. Ако си подреждаме битовите отпадъци на рециклируеми и общи, ще намалим разходите, а това означава и по малка такса. Така решават проблемите в онази част на Европа, на която завиждаме.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Мильо

Мильо

10.04.2024 | 07:08

Прав е !От там трябва да почнат от махалите!Тези паразити ,нито ток,нито вода ,нито данъци ,нито такси …не искат да плащат!Строят незаконно всякакви коптори!Живеят по сто човека в една катакомба,която няма никаква стойност и съответно няма промили ,генерират боклуци с тонове и мръсотии ..,получават помощи и всякакви други от държавата,не искат и не работят или ако работят работят на черно всички ,които живеят нормално и в нормални сгради и апартаменти на които вдигнаха до небесата данъчните оценки и съответно промилите ,без да замърсяваме плащаме и за тях!Това е пълно безумие!

Отговори
1 0
Чиба БКП

Чиба БКП

09.04.2024 | 10:15

Защо ни занимавате с този дърт комунист

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?