71
Следвайте ни

Актуално в пазара на труда

viber icon

Тодор Терзиев е управител на фирма NSR, която се занимава с подбор на кадри и консултантски услуги. Помогнал е на над 3000 души да намерят своята нова по-добра работа. Официално сертифициран треньор, ментор и говорител на Зиг Зиглар корпорация.

- Господин Терзиев, разкажете ни малко повече за вас и вашата дейност.

- Здравейте, моята компания – NSR, се занимава с подбор на персонал и консултантска дейност.  Вече 7 години работим основно на българския пазар, като през годините сме помогнали на много хора да намерят своята нова работа с по-добри условия.

- Казахте, че сте помогнали на много хора да намерят своята нова работа, какво имате предвид?

- Работим с кандидатите по 2 начина. Първият е, когато имаме директно търсене от клиенти и фирми, тогава публикуваме обяви в различни специализирани канали на комуникация,  селектираме и интервюираме подходящите кандидати, след което се опитваме да ги подготвим максимално, за да се представят добре на интервюто. 

А вторият е, когато хората се свързват с нас, без да кандидатстват по конкретна обява, а с молба да им помогнем или да им предложим нова работа. Така, имайки различни клиенти, с които работим постоянно, ние имаме възможност да се обадим и директно да предложим потенциален кандидат за тяхна длъжност. В тази връзка важно правило във фирмата ми е - никога да не оставяме човек, без да сме дали добавена стойност на нашата среща

- Какво означава добавена стойност?

- Ако кандидатът не е подходящ за позицията или кадърът не хареса позицията, винаги се опитваме да дадем професионален съвет или да го насочим към полезна за него информация, като курсове, стажове или възможности.

- Казахте, че работите с много клиенти както активно, така и пасивно. Напоследък все по-често се споменава за недостиг на работна ръка и специалист. Според Вас, на какво се дължи това или това е в резултат на това, че работодателите имат много високи изисквания за бъдещите служители?

- Недостиг на служители на пазара на труда не се забелязва от днес. Тази тенденция чувствително започна да се забелязва при нас от 2018 г. Това може да се дължи на много фактори като: емиграция с цел намиране на по-добри условия в чужбина, увеличаване на търсенето на работна сила, в крайна сметка всеки район има определен потенциал, който може да изпълни. Не е възможно да се откриват нови работни места до безкрай и да очакваме, че винаги ще има работници за тях. А дали работодателите имат завишени изисквания към кандидатите за работа... не бих казал. По-високите изисквания най-често са насочени към по-висока производителност. Има повече натоварване откъм работни смени, часове на работа, изисквания към качество и количество на продукцията и това препускане понякога изхабява служителите. Тогава те напускат или биват освобождавани. Обаче тези, които се задържат на работа, могат да получат и добро кариерно развитие освен заплата.

- Какво според Вас може да се направи, за да се подобри това положение?

- Няма магическа пръчица или едно-единствено нещо, с което да подобрим положението на пазара на труда в момента. Това, което според мен трябва да започнат да правят всички работодатели, е да инвестират в развитието на младежите. 

В учениците и студентите, които ще са бъдещата работна сила. По-конкретно - да  се създадат повече курсове, практики, възможност за дуално обучение за тези, които искат.

Но освен за бъдещото поколение специалисти, работодателите трябва да се погрижат и за хората, които текущо работят при тях.

- Как може да стане това, какво имате предвид?

- В днешно време повечето компании искат да наемат все повече нови и квалифицирани работници, но понякога това е много трудно и дори почти невъзможно. Да, разбира се,  може да ги откраднат или привлекат от друга компания, като предложат по-висока заплата или друг подобен стимул, но ако започнат всички компании да играят тази игра, къде ще е краят и докъде ще стигнат в тази надпревара? Именно заради това трябва да се грижат повече за своите работници. Ние като консултанти помагаме на компаниите да направят точно това. Заедно с нашите клиенти и услугите, които предлагаме, създаваме политика на управление, свързана със социалната отговорност на компанията. Подобряваме работните условия, които предлагат, и повишаваме ефективността на различните процеси, така че служителите да не бъдат притискани да работят на максимален капацитет.

Друг важен фактор е отношението, правилното ръководене и общуването със служителите. В едно от нашите наблюдения върху това защо едни служители се задържат при някои работодатели на челните места, личи, че значимо за работника е отношението и организираността на дейността, т.е. да има ясни правила, организация и уважение в компанията. Имайки всички тези фактори на своя страна, можем смело да заявим, че тези компании имат много по-лоялни и мотивирани служители, които няма да избягат за 50 или 100 лв. по-висока заплата на месец.

- А какво ще кажете за автоматизацията на производствените процеси?

- Това е вторият аспект, на който компаниите ще трябва да обърнат сериозно внимание. Хубаво е да се замислят доколко и какво могат да автоматизират в своите дейности, защото подобни подобрения определено ще повишат капацитета и производителността на компанията.

Но по тази тема моето притеснение е, че с яденето идва и апетитът, т.е., когато компаниите започнат да автоматизират работния процес и това сработи за тях, какво ще ги спре или попречи да се опит да автоматизират по-голямата или почти цялата част на своята дейност?! Да, от икономическа гледна точка това ще повиши печалбите на фирмата и ще намали разходите към работни заплати. От друга страна обаче, какво ще стане с човешкия ресурс, който няма да може да се преквалифицира, а може и да няма желание - и ще се наложи да освободи пазара на труда?! ? Къде ще намерят препитание и работа хората, които са освободени, защото тяхното работно място е автоматизирано или оптимизирано?!

В заключение искам да кажа, че всяко нещо идва с времето си.

Автоматизацията е естествен процес на развитие. Как ще се използва обаче, зависи от нас.

Да, това е нещо, за което наистина трябва да се внимава и да се разсъждава правилно.

- Искате ли да добавите още нещо?

- Ще цитирам думите на моя ментор Зиг Зиглар:

„Можеш да имаш всичко на света, ако преди това помогнеш на достатъчно други хора да имат това което те искат!“

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Запознат

Запознат

06.10.2021 | 15:15

Професионалист, приятел и добър човек е Тодор.Радвам се , че го познавам! Успех и занапред.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?