Следвайте ни

Актьорът, който играе Дядо Коледа: Децата могат да разплачат Добрия старец ВИДЕО

viber icon

Двадесет години пловдивчанинът се превъплъщава в образа на Дядо Коледа. Сега за пръв път тръгва по домовете със Снежанка - собствената му дъщеря.

Навън - сняг, а вътре - елха и пълна къща с деца - така изглежда перфектната Коледа. За да бъде истинска, Белобрадият старец трябва да посети всеки дом и да раздаде подаръците. Той отдавна не влиза през комина, а през вратата. Ако бащата или дядото обаче се превъплътят в образа му, това крие своите рискове - малчуганите могат да го разпознаят заради говорен дефект, недобре сложена брада или белег. За да няма такива провали, все по-често пловдивчани избират да се доверят на професионален Дядо Коледа. Ролята на Добрия старец на повикване се изпълнява от актьори, музиканти, клоуни.

Вече 20 години актьорът Васил Караманлиев влиза в обувките на Добрия старец, а с това и в домовете и сърцата на малки и големи по новогодишните празници. Всичко започва на шега, а чувството му за хумор му помага да се превъплъти в ролята. „Правехме представления за деца. После напълнях лекичко и така се запознах с Дядо Коледа. След това си изработих костюма", разказва Караманлиев и споделя, че той е най-щастливият човек. Причината е светлината в очите на малчуганите, когато им подава подаръка. „Вие колко подаръка сте раздали този месец, а аз раздавам стотици, как да не съм щастлив", казва актьорът.  

Завидният му стаж с червения костюм го е научил, че за да бъде успешен образът пред децата, най-важно е отношението. И дава пример с Финландия -там Белобрадият старец влиза до антрето, подава подаръка и си тръгва. Докато у нас той разговаря с децата, те рецитират стихотворения, пеят песнички и се снимат с него.

Спомня си как потропвайки с ботушките и чукайки от врата на врата, попаднал на майка, която имала нетрадиционна молба. „Искаше да питам децата дали си изяждат супата и ядат ли броколи", казва Караманлиев. Той ходи по домовете сам, без Снежанка. Тази година вероятно за пръв път ще бъде придружен от нея, като в ролята й ще се превъплъти дъщеря му.

А куриозни случки в кариерата на Белобрадия старец не липсват. Колега на Караманлиев по образ преди години получава странно предложение - Дядо Коледа да се облече като Снежанка, а Снежанка като Дядо Коледа. Той обаче отказва, защото магията около празника за него е свещена. „Случва се бабите и дядовците да съветват внучетата да дръпнат брадата, ала с шега лесно може да се излезе от ситуацията, така че да не бъде развален имиджът на образа", обяснява Белобрадият старец.

А в подаръците също има мода - докато преди от чувала са се вдадели кукли и колички, днес от там изскачат електронни игри, таблети и други технологии. Още обаче има и малчугани, които искат стандартни подаръци - самолет, ветролет, кораб. „Влизал съм във всякакви домове - и в бедни, и в много богати, но едно ги обединява - настроението и трапезата", обобщава Васко Караманлиев.

Дядо Коледа също получава ръчно изработени подаръци - обикновено това са рисунки. „Пазя ги вкъщи, и в театъра. Знаете ли, едно дете преди две години ми каза: "Дядо Коледа, искам да си щастлив и засмян!". И ме разплака, защото това е красиво. Разплаквал съм се и още веднъж - в детската онкология. Започвам да раздавам подаръци и зад гърба си чувам: „А, това е Васко!“. Обръщам се и виждам едно дете от моята школа, на Чарли. Тони беше на 11 години, не знаех, че се лекува. Излязох,  разплаках се и пак се появих", спомня си Караманлиев.

Въпреки многото обяви в интернет за Дядо Коледа под наем децата не подлагат на съмнение факта, че при тях е дошъл истинският.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?