2374
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, запознайте се с "Армията на Бога" в археологическия музей

viber icon

Съвместната изложба на Регионалния археологически музей в Пловдив и частния музей "Аретè" "Армията на Бога" e открита на 17 май 2021, а пловдивчани ще могат да разгледат иконите до края на февруари 2022 г. Тя е експонирана за Международния ден на музеите (18 май) и представя редки образци на икони от X до XX в. (копия и оригинали), литографии (най-ранната от които е от 1809 г.) и църковна утвар, част от колекцията на частния музей.

Една от най-ранните представени творби е копието на керамичната икона на "Св. Теодор Стратилат", Х в. – образец на преславската рисувана керамика (забележително произведение на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава). Интерес будят двустранната (двулицева) икона от ХІІ в. с изображение на св. Климент Охридски и св. Наум Преславски (копие), както и двойната икона на Св. Теодор Тирон и св. Мина (Търновско, ХІХ в.); рядка икона на Св. Георги, коптска, тъкана (ІV в.) и на св. Симон Зилот (ХІХ в.).

Ценни образци на икони от XV–XІХ в. като "Св. Георги на кон" (XV в.), "Св. Димитър, увенчан на трон" (XVІ в.), "Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат" (1603 г.) "Св. Георги и св. Димитър" (XVІІІ в.), Копие на чудотворната икона на "Св. Богородица Умиление" от Бачковския манастир. Сред тях и две икони (на Св. Георги и Св.Димитър) – забележителни творби на един от академичните художници на ХІХ в. Николай Павлович.

Представени са основните иконописни школи от ХІХ в.: Тревненската школа (Захари Цанюв), Самоковската школа (Иван Тончов), Одринската школа, Охридската школа, икони от гр. Котор (Черногорската Света гора), Сидерокастро (Гърция), както и съвременни автори: Виолета Господинова, Иван Тодоров, д-р Росица Манова, Петър Антонов и др.

Изложбата може да бъде посетена до 28 февруари 2022 г., зала VIII на Регионален археологически музей – Пловдив.

За още събития и места, които Ви очакват в Пловдив, посетете Справочника на "Марица"!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Намерете разликата с Черепа

Намерете разликата с Черепа

28.12.2021 | 07:10

Създател на частния музей е проф. Димитър Иванов – историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР. Той сподели, че “Арете” е първият частен музей в България. Началото на неговата колекция е сложено през 1991 г., през 1996 г. музеят е регистриран според изискванията на българското, а през 2009 г. и на европейското законодателство.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?